Κυριακή
28 Δεκεμβρίου 2025

29 Νοεμβρίου οι πρώτοι 8 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράλληλα με τους φυσικούς

Ελλάδα

Η αυλαία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει με τους πρώτους οκτώ πλειστηριασμούς που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν» και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πλέον, για τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα αφορούν -προς το παρόν- ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Το φλέγον αυτό ζήτημα τέθηκε χθες επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.

Τι συμφώνησαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση έγιναν αποδεκτά τα εξής:

* Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

* Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

* Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου θα λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα για φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θυελλώδεις άνεμοι στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασαν τα 100 χλμ την ώρα οι ριπές: Δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28/12) στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, με τις ριπές των βορείων ανέμων να ξεπερνούν τα 80 km/h. Σύμφωνα με το δίκτ...

Φόρτωση άρθρων...