Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Αγρότες: Στους δρόμους των Βρυξελλών τα τρακτέρ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Μεγάλες είναι οι κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της αγροτικής διαμαρτυρίας με το Παρίσι να είναι πόλη υπό πολιορκία από χιλιάδες τρακτέρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αποκλεισμένη από χιλιάδες αγρότες που συνεχίζουν να φτάνουν από κάθε γωνιά του εξαγώνου.

Μπορεί εχθές ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να επιχείρησε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους αγρότες, αλλά τα συνδικάτα δηλώνουν πως τα αιτήματά τους για χαμηλότερη φορολογία και κυβερνητική δέσμευση στον αγροτικό τομέα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε σημερινή του τοποθέτηση προειδοποίησε τους αγρότες να μην ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης.

«Οι αγρότες δεν είναι εγκληματίες, δεν επιτίθενται στους αστυνομικούς και τις Αρχές και τους έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες: μην μπείτε στο Παρίσι, μην μπλοκάρετε την αγορά στη Ρανζίς, μην μπλοκάρετε τα αεροδρόμια».

Τα γαλλικά τρακτέρ ως απάντηση έχουν ήδη αποκλείσει τους εθνικούς οδικούς άξονες από κάθε πλευρά της Γαλλίας προς την Πρωτεύουσα και έχουν φτάσει στην είσοδο του μεγαλύτερου διακομιστικού κέντρου της Ευρώπης, στη Ρανζίς στα νότια του Παρισιού.

Δέσμευση για στήριξη υπήρξε σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επίτροπος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι αγρότες γνωρίζουν πως δεν έχουν μεγαλύτερο σύμμαχο στην προάσπιση των εισοδημάτων τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί και τα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών προς την «Πόλη του φωτός» και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσεις σε περισσότερες από 18 συλλήψεις. Με βάση τα στοιχεία των Γαλλικών αρχών περισσότεροι από 10.000 αγρότες βρίσκονται έξω από το Παρίσι αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Βγήκαν και στις Βρυξέλλες με τα τρακτέρ στους δρόμους

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ισχυρότατα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, την Ισπανία και στις Βρυξέλλες.

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στην πλατεία Λουξεμβουργκ, λίγο πιο μακριά από το κτίριο που θα συνεδριάσουν αύριο Πέμπτη 1/2 οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το θέμα μπορεί να μην ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αλλά μπήκε μετά από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις.

Κοινό αίτημα των αγροτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...