Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

"Αίμα" στο Χρηματιστήριο: H τρίτη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών!

Ελλάδα

Με την τρίτη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στο παγκόσμιο sell off που πυροδοτήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,42% στις 534,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 617,22 μονάδων (-0,08%) και 522,21 μον. (-15,46%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 161,67 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 300,49 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 15,19 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 15,85%, στις 1.443,74 μονάδες, ενώ στο -9,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 726,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 29,68% στις 726,37 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 8,83%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 9,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 17,91%.

Η πρώτη ημέρα μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε το Χ.Α. βαριά πληγωμένο, χάνοντας ότι είχε με πολύ κόπο χτίσει το τελευταίο τρίμηνο. Η ετυμηγορία της βρετανικής κάλπης άφησε άναυδο ολόκληρο τον πλανήτη, με την ελληνική αγορά να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων "θυμάτων" του επενδυτικού πανικού που προκλήθηκε σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.
Δύο λέξεις συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στο Χ.Α.: risk-off.

Ένα υψηλών ταχυτήτων ξεπούλημα όλων των τίτλων που μπορεί να εμπεριέχουν έστω τον ελάχιστο κίνδυνο για κάθε είδους επενδυτή, είτε είναι αυτός βραχυπρόθεσμος είτε μακροπρόθεσμος. Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, επιβεβαιώνοντας το πόσο ευάλωτος είναι.

Ο απολογισμός; Limit down για τις τράπεζες, εκατομμύρια τεμαχίων ανεκτέλεστων πωλήσεων, απώλεια κάθε στήριξης και μεταστροφή σε αρνητική της τάσης της αγοράς.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές στο Capital.gr, οι επενδυτές πρέπει να αναθεωρήσουν άρδην τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Ότι γνώριζαν μέχρι τώρα για τους εσωτερικούς καταλύτες προφανώς και δεν ισχύει, με την εγχώρια αγορά να κινείται στους ρυθμούς του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Ουδείς γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την αγορά, αλλά και οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης που παραμένουν στις τραπεζικές μετοχές, εν τη απουσία αγοραστών. Το Χ.Α. άλλωστε έχασε σε μια μέρα σχεδόν 83 μονάδες, και επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν το πρώτο 15ήμερο του περασμένου Μαρτίου, ήτοι έχασε την ανοδική κίνηση τριών από τους τέσσερις συνολικά τελευταίους μήνες.

Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης, της Beta Securities, η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Μ. Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πέμπτη σε μέγεθος στον κόσμο με ΑΕΠ 3 τρις δολάρια μεγέθη που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορούν να θεωρηθούν.

Η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η "παραμονή" (Σκωτία, Ιρλανδία) φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος ζητώντας την λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βάζοντας το θέμα της αναθεώρησης της συμμετοχής στην Ε.Ε στις κομματικές ατζέντες.

Στον αντίποδα η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναμένεται να εκδηλωθεί εξαντλώντας τα περιθώρια δυνατοτήτων που διαθέτουν διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα. Κοινώς η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό.

Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η "ζώνη φθήνιας" για τις κυριότερες ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

Σε τεχνικό επίπεδο η προσπάθεια ανοδικής επιστροφής είχε "άδοξο" τέλος μετά τη σημερινή συντριπτική πτώση. Στην πραγματικότητα ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας "καλώπισε" το πτωτικό κενό με το οποίο ξεκίνησε η ημέρα (-15,5%) ενώ η απόσταση σε μονάδες από το κλείσιμο των τιμών της Παρασκευής έως το χαμηλό της ημέρας ήταν σχεδόν η μισή από το αντίστοιχο νούμερο του περυσινού Αυγούστου: Το εύρος διακύμανσης της Αγοράς τον περυσινό Αύγουστο έγινε μέσα σε 185 μονάδες ενώ αυτή την φορά το εύρος ήταν 95 μονάδες.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ημερήσια διαγράμματα προσεγγίσει τις υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραμένουν με τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαμηλών του Γενικού Δείκτη.

Η όποια ανοδική αντίδραση θα κριθεί για την αξιοπιστία της σε επίπεδο τζίρου δεδομένου των πολύ ισχυρών συναλλαγών που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής συνθέτοντας ένα πολύ ισχυρό πεδίο αντίστασης μεταξύ 550 και 600 μονάδων. Συμπερασματικά η πτωτική κίνηση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα της, οι έντονες διακυμάνσεις παραμένουν εντός προγράμματος και η ανάκαμψη των τιμών συνδέεται αποκλειστικά με την τάση των κυριότερων ξένων χρηματιστηρίων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, το σφυροκόπημα που βίωσαν σήμερα οι τράπεζες θα μπορούσε να συγκριθεί με τις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής κρίσης. Η Eurobank έκλεισε ακριβώς στο -30%, η Alpha Bank έκλεισε στο 29,66%, η Πειραιώς σταμάτησε στο -29,60% και η Εθνική στο -29,45%.

Το παράδειγμα των τραπεζών ακολούθησε η Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε με απώλειες 18,79%, οι Βιοχαλκο και ΔΕΗ στο -16,3% έκαστη, η ΕΧΑΕ στο -14,59%, η Folli Follie στο -13,84% και ο ΟΛΠ στο -12,05%. Απώλειες που έφτασαν το 11,50% σημείωσε η Μυτιληναίος, η Aegean έκλεισε στο -10,76%, ενώ άνω του 9% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

Έστω και με λίγα κομμάτια το θετικό πρόσημο σήμερα το συναντάμε στον Mid Cap, όπου τρεις μετοχές έκλεισαν θετικά: Οι Τράστορ (+11,93%), Δρομέας (+4,88%) και Κανάκης (+1,37%). Αντίθετα, η MIG έχασε 28,49%, η Κρέτα υποχώρησε κατά 16,91% και η Σέντρικ ολοκλήρωσε στο -13,45%.

Σχεδόν 6,2 δισ. εξανεμίστηκαν από το Χ.Α. σήμερα

Σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω της σημερινής πτώσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε σήμερα στα 37,8 δισ., από τα 44,04 δισ. ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο.
Το εύρος της εξαϋλωσης ξεπερνά ακόμη και το 7ήμερο πτωτικό σερί που υπήρξε στο διάστημα 6-15 Ιουνίου, όταν και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σημείωσε συνολικά απώλειες της τάξεως του 14,9%. Η πτώση στην κεφαλαιοποίηση ήταν της τάξεως των 4,3 δισ. ευρώ, το 80% των οποίων είχε σχεδόν ανακτηθεί με το 4ήμερο ανοδικό σερί που ολοκληρώθηκε χτες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στην Πολίχνη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο επεισόδιο ενεπλάκησαν οι επιβάτες δύο οχημάτων. Μπρο...

«Οι επιλογές σας έχουν σημασία, μην επιτρέπετε να σας χειραγωγούν» - Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης ενόψει Ευρωεκλογών

Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης με στόχο την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ERG...

Φρίκη στα Πετράλωνα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος προσπάθησε να βιάσει 53χρονη καθαρίστρια

Θύμα απόπειρας βιασμού έπεσε μια 53χρονη γυναίκα στα Πετράλωνα. Η γυναίκα, θέλοντας να εργαστεί ως καθαρίστρια, βρέθηκε στο διαμέρισμα ενός άντρα με καταγωγή από την Αλβανία. ...

Φόρτωση άρθρων...