Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Αλέξανδρος Μοντιάνο (Αττική Μπροστά): Στο κέντρο όλων των δράσεων πάντοτε παραμένει ο πολίτης

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα, με τον συνδυασμό Αττική Μπροστά – Νίκος Χαρδαλιάς, Αλέξανδρος Μοντιάνο μιλάει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Νίκο Χαρδαλιά και τις δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής να αλλάξει την καθημερινότητά και βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.

Κύριε Μοντιάνο είστε αυτό που λέμε «Αυτοδιοικητικός»;

Εξαρτάται από το πώς το ορίζετε. Είμαι και αυτοδιοικητικός.

Υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέσεις ευθύνης για 5 χρόνια. Το 2014 ο λαός της Αθήνας με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και την περίοδο 2014-2019 τον υπηρέτησα ως Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων. Ο Δήμαρχος Καμίνης μου έδωσε την ευκαιρία να φανώ χρήσιμος στην πόλη μου από διάφορες θέσεις ευθύνης μέσα στην 5ετή αυτή θητεία, μεταξύ των οποίων υπηρέτησα και ως Αντιδήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Υπηρέτησα την Αυτοδιοίκηση, μέσα από τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη, με περιορισμένους πόρους, μνημόνια, capital control, έκρηξη του προσφυγικού και μεταναστευτικού χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κυρίως με Περιφερειακές Αρχές και κεντρική Κυβέρνηση που δεν συμμερίζονταν πάντοτε το ίδιο όραμα ή το ίδιο πολιτικό αφήγημα.

Γιατί λέτε «και αυτοδιοικητικός»; Από ποιόν χώρο προέρχεστε;

Αφενός από τον χώρο της Αγοράς και της επιχειρηματικότητας και αφετέρου από τον χώρο της Κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού.

Εργάστηκα στη Βιομηχανία, στη Διαφήμιση και στην παροχή οργανωτικών υπηρεσιών. Απέκτησα διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του Ιδιωτικού Τομέα, σε μικρομεσαίες και πολυεθνικές επιχειρήσεις για 32 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπηρέτησα επί δεκαετία ως μέλος ΔΣ, μεταξύ άλλων, των: Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος, Ελληνικής Εταιρείας Ανάκτησης-Ανακύκλωσης, Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών, δικτύου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και επί 12 έτη Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC-Ελλάς).

Ακόμη, επί σειρά ετών ασχολήθηκα ενεργά με το Ολυμπιακό Κίνημα και στον τομέα της κοινωνικής δράσης και του εθελοντισμού είμαι Πρόσκοπος από το 1971 και ενήλικο μέλος-στέλεχος από το 1983 έως και το 2021 όπου μεταξύ άλλων διετέλεσα εκλεγμένο μέλος Διοίκησης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διεθνείς επιχειρηματικές και διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις, είχαν αυτά κάποια χρησιμότητα στην αυτοδιοικητική σας εμπειρία;

Αναμφίβολα ναι. Η στόφα των ανθρώπων που βγαίνουν μπροστά να αναλάβουν πρωτοβουλίες είναι η ίδια σε όλους τους χώρους και στις διεθνείς πλατφόρμες αυτοδιοίκησης συναντάς ανθρώπους με κοινή ή συναφή πορεία. Αυτό μου επέτρεψε να ενταχθώ ενεργά σε δίκτυα πόλεων και Περιφερειών και συμμετείχα σε πληθώρα ομάδων εργασίας του ΟΗΕ και άλλων φορέων (Habitat III, World Urban Forum (9&10), Metropolis, UCLG-United Cities and Local Government, ICLEI, κ.α.) για την συνεργασία σε καλές και αποτελεσματικές πρακτικές κοινωνικής οργάνωσης της ζωής στον αστικό χώρο.Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα πως ο κατακερματισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πατρίδας μας δεν επιτρέπει ουσιαστικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και έτσι χάνονται ευκαιρίες. Η Περιφέρεια όμως προσφέρει το απαραίτητο μέγεθος που την καθιστά σοβαρό και ισότιμο συνομιλητή φορέων αντίστοιχου εύρους.

montiano

Μου απαντήσατε ήδη έτσι στην επόμενη ερώτηση γιατί είστε υποψήφιος για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οπότε να σας ρωτήσω γιατί με τον Νίκο Χαρδαλιά;

Η Περιφέρεια δεν είναι διεκπεραιωτής πολιτικών που αποφασίζονται από άλλους αλλού, ούτε ένας υπερδήμος, ούτε ένας τροχονόμος κονδυλίων. Έχει τη δυνατότητα να ορίσει τις προτεραιότητες εντός πλαισίου που ορίζεται από κοινού και με την κεντρική Κυβέρνηση και ασφαλώς με την ΕΕ.

Η Περιφέρεια Αττικής σήμερα, στην μεταμνημονιακή πια εποχή έχει τις δυνατότητες να αλλάξει την καθημερινότητά και βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι και καθαρή ματιά για τον προορισμό. Για όλα αυτά, ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να βρει τις κατάλληλες πηγές, να κινητοποιήσει, να διεκδικήσει τις κατάλληλες δυνάμεις και τους κατάλληλους ανθρώπους για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Περιφέρειας. Η μέχρι σήμερα πορεία του, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Κυβέρνηση, είναι εγγύηση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες τα διάφορα κλιμάκια αυτοδιοίκησης με την κεντρική Κυβέρνηση. Την απουσία αυτής της σύμπνοιας την ζήσαμε στο πετσί μας στο πρόσφατο παρελθόν.

Από τον Καμίνη στον Χαρδαλιά. Διακρίνω μια ιδεολογική μετατόπιση;

Καμία. Οι Αυτοδιοικητικές παρατάξεις που εστιάζουν στην παραγωγή έργου για τους πολίτες έχουν κομματική αχρωματοψία. Ήμουν πάντοτε κεντρώος αν αυτό ρωτάτε και πιστεύω πως είτε εκλέγεσαι από τα δεξιά είτε από τα αριστερά οφείλεις να ασκείς διοίκηση στο κέντρο, και ας έχεις διαφορετική οπτική γωνία.

Μπορεί όπως έχει ειπωθεί να μην υπάρχει δεξιός ή αριστερός τρόπος να μαζεύεις τα σκουπίδια αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση της τεχνολογίας και διαφορετική κατανόηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών για το τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψαν οι Δήμοι.

Αγγίξατε με το παράδειγμα σας και το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, των ευθυνών και των πόρων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί και θα το ξεκαθαρίσει αυτό για να μην χάνουμε χρόνο και να μην χανόμαστε σε ένα γαϊτανάκι. Η αποκέντρωση θα είναι ευεργετική και για την κεντρική Κυβέρνηση.

Και Κεντρώος λοιπόν στον Κεντρικό Τομέα και κεντράρετε στην αποκέντρωση;

Εκκεντρικά φυγόκεντρος. Στο κέντρο όλων των δράσεων πάντοτε παραμένει ο πολίτης.

Καλή σας επιτυχία

Σας ευχαριστώ.

* Ο Αλέξανδρος Μοντιάνο, Νομικός και Διεθνολόγος, πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων και ειδικός στη διεθνή συνεργασία πόλεων και περιφερειών, είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα, με τον συνδυασμό Αττική Μπροστά – Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ασπρόπυργος: Οδηγός λεωφορείου εταιρείας βίασε υπάλληλο - Στο νοσοκομείο με αιμορραγία το θύμα

Ένα κτηνώδες περιστατικό βιασμού ήλθε στο φως στον Ασπρόπυργο όπου οδηγός λεωφορείου, το οποίο μετέφερε υπάλληλους εταιρείας, βίασε 27χρονη εργαζόμενη η οποία μάλιστα χρειάστηκε να...

Φόρτωση άρθρων...