Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Αμείωτη η ένταση των ανέμων, διάσπαρτες εστίες δυτικά του οικισμού Κουτσουρά - Τρεις τραυματίες, διασωληνωμένος ο ένας

Πάνω από 160 πυροσβέστες επιχειρούν πλέον - Η φωτιά καίει σε πολύ δύσβατα σημεία

Ελλάδα

Βελτιωμένη χαρακτήρισε την κατάσταση κυρίως στο δυτικό μέτωπο προς την Ιεράπετρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ ανατολικότερα η ένταση της φωτιάς περιγράφεται μειωμένη αλλά με διάσπαρτες εστίες δυτικά οικισμού Κουτσουρά. Οι άνεμοι έφτασαν τα 7- 8 μποφόρ και ριπές 74 χιλιομέτρων την ώρα, είπε ο κ. Βαθρακογιάννης επισημαίνοντας ότι τα 4 ελικόπτερα που επιχειρούν, αντιμετώπισαν αναταράξεις αλλά δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων όπου συμμετέχουν και δυνάμεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επί τόπου έχει μεταβεί η διεύθυνση της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού καθώς και ομάδα χειριστών drone.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής άλλες τρείς εστίες στην ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Χωρίς βροχοπτώσεις για μεγάλη περίοδο και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη ενώ αναμένεται και ενίσχυση ανέμων από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής άλλες τρείς εστίες στην ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Χωρίς βροχοπτώσεις για μεγάλη περίοδο και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη ενώ αναμένεται ενίσχυση ανέμων από τη Δευτέρα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκαν σε γενική επιφυλακή όλες οι δυνάμεις στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η φωτιά κινείται σε ένα κομμάτι πολύ δύσβατο, ορεινό, με πεύκα, με χαμηλή βλάστηση, θαμνώδη βλάστηση και βραχώδη περιοχή, είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης.

Μεγάλη μας αγωνία αυτή τη στιγμή είναι να μη φτάσει η φωτιά στο περίφημο δασάκι του Κουτσουρά είπε ο δήμαρχος ο οποίος περιέγραψε ως «εύστοχη και γρήγορη τη συνδρομή ελικοπτέρων, ειδικά όπου το δύσβατο της περιοχής καθιστά αδύνατη την πρόσβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής».

Έχουμε εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι προσπαθούν γύρω από την περιοχή να περιορίσουν τη φωτιά, καθότι κινείται ανατολικά προς τον οικισμό προς το χωριό Κουτσουρά ενώ δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, είπε ο δήμαρχος.

«Ευτυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο κατεστραμμένο σπίτι ολοσχερώς ή κάποιο θερμοκήπιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά. Επιπλέον μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου την ώρα που έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ. Πήρε διαστάσεις και οι κάτοικοι έλαβαν sms μέσω του 112, για την εκκένωση του Μαύρου Κόλυμπου, της Αχλιάς, της Αγία Φωτιάς και της Γαλήνης, και την μετακίνησή τους προς τον Κουτσουρά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 5χρονος που παρασύρθηκε στην Πειραιώς - Στον εισαγγελέα ο 26χρονος οδηγός

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού ο 5χρονος τον οποίο χθες βράδυ παρέσυρε ενα διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδό ...

Ξεκινάει από σήμερα η μεγάλη έξοδος για το Πάσχα - Άστατος ο καιρός στο σούβλισμα του οβελία

Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα συνεχίζεται με πάρα πολύ κόσμο να εγκαταλείπει τις μεγάλες πόλεις ώστε να περάσουν τις άγιες ημέρες παραδοσιακά κοντά στη φύση και τις οικογένειές ...

Φόρτωση άρθρων...