Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ανεμοβλογιά δείχνει το πρώτο δείγμα από το «ύποπτο κρούσμα» στην Ελλάδα - Σε 15 χώρες εξαπλώθηκε η ευλογιά των πιθήκων

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως - και στην Ελλάδα - για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Ελλάδα

Ανεμοβλογιά έδειξε η ανάλυση του πρώτου δείγματος που ελήφθη από τον 29χρονο Βρετανό που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά, του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. 

Ο νεαρός άντρας νοσηλεύεται στο «Αττικόν» σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται και η έκδοση των αποτελεσμάτων από το δεύτερο δείγμα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός είχε μεταφερθεί το Σάββατο το βράδυ σε ειδική κάψουλα από την Κεφαλονιά στην Αθήνα. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος, ενώ παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο «Αττικόν» νοσηλεύεται και η σύντροφός του, η οποία ωστόσο είναι ασυμπτωματική.

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Σε 15 χώρες εξαπλώθηκε η ευλογιά των πιθήκων

Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Iσραήλ και Ελβετία. 

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστρία επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βιέννης. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

 Καραντίνα 3 εβδομάδων επιβάλλει το Βέλγιο

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ασθένεια.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων πολίτες θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, για 21 ημέρες δηλαδή. Και αυτό παρόλο που έχει εντοπίσει μόλις τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Το διάστημα της καραντίνας των τριών εβδομάδων στο Βέλγιο ορίστηκε καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το μέγιστο διάστημα της επώασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. 

Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων

Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός πάντως ως προς την ευλογιά των πιθήκων.

«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, δεν θα πάρει τη μορφή της πανδημίας

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: «Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1. Για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη». 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση στη θετικότητα του κορωνοϊού

Μικρή αύξηση καταγράφει η θετικότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα, την εβδομάδα 15-21 Απριλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). ...

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια όταν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες. Όλα έγιναν...

Φόρτωση άρθρων...