Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Απόψε η πανσέληνος του Σκουληκιού - Γιατί ονομάστηκε έτσι

Ελλάδα

Η πανσέληνος Μαρτίου που είναι γνωστή και ως Φεγγάρι του Σκουληκιού θα λάμψει την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο νυχτερινό ουρανό και θα προσφέρει εκπληκτικές εικόνες, με την κορύφωση να αναμένεται στις 01:22 τα ξημερώματα, ενώ θα δημιουργήσει και ψευδαισθήσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, το kesq.com αναφέρει ότι το πρώτο ανοιξιάτικο φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο, γιατί όταν θα βρεθεί κοντά στον ορίζοντα, τα ανθρώπινα μάτια θα συγκρίνουν το μέγεθος του φεγγαριού με δέντρα, κτίρια ή άλλα αντικείμενα.

Συγκρίνοντας αυτά τα σημεία αναφοράς με το φεγγάρι λοιπόν, ο εγκέφαλος ξεγελιέται και το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο, από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Δύο ερμηνείες

Η πρώτη ανοιξιάτικη Πανσέληνος είναι γνωστή και ως Φεγγάρι του Σκουληκιού, καθώς έλκει το όνομα της από το παρελθόν και υπάρχουν δύο ερμηνείες για το πώς πήρε το συγκεκριμένο όνομα.

Σύμφωνα με το almanac.com, η πρώτη ερμηνεία αναφέρει ότι το Φεγγάρι του Μαρτίου πήρε το όνομα του από τους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, γιατί τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια.

Παρόλα αυτά, μία άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα είδος «σκουληκιού», που είναι προνύμφες σκαθαριών και αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Mπαίνει «φρένο» στη δεύτερη φάση της επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου - Παραμένουν ως έχουν τα δρομολόγια

Πηγαίνει πίσω το χρονοδιάγραμμα της πλήρους επαναλειτουργίας όλου του σιδηροδρομικού δικτύου. Αύριο, Δευτέρα 27 Μαρτίου, επρόκειτο να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επαναλειτουργί...

Φόρτωση άρθρων...