Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

ΑΠΘ: Φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία – Έντονος διάλογος με τον πρύτανη

Ελλάδα
Tags: ΑΠΘ

Στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής μέλη φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές ζητούσαν επιτακτικά να μπουν στα γραφεία της πρυτανείας και της Συγκλήτου, χτυπώντας με σφυριά τους μεντεσέδες καγκελόπορτα.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτίριο διοίκησης για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της αστυνομίας στο campus του ΑΠΘ, τη σύλληψη δύο συμφοιτητών τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Πέμπτη και για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος είχαν προτείνει να ανέβει στα γραφεία αντιπροσωπεία τεσσάρων ατόμων, όμως οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση και ανέβηκαν από τις σκάλες όλοι μαζί. Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις βγήκαν και συνομίλησαν με τους φοιτητές, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν γράφοντας στους τοίχους στο φουαγιέ του κτιρίου διοίκησης συνθήματα κατά των πρύτανη, της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της κυβέρνησης.

ΑΠΘ: Έντονος διάλογος του πρύτανη με τους φοιτητές

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο πρύτανης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των φοιτητών ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επιχειρησιακή στρατηγική της αστυνομίας παραπέμποντας τους στην αστυνομία σχετικά με τους τραυματισμούς φοιτητών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε εάν καταδικάζει τους τραυματισμούς, απαντώντας ότι καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται. “Το γκρέμισμα της βιβλιοθήκης το δέχεστε εσείς;” ρώτησε τους φοιτητές ο πρύτανης με τους ίδιους να απαντούν ότι η ζωή των φοιτητών έχει μεγαλύτερη αξία από τα ντουβάρια.

Επιπλέον, οι φοιτητές υποστήριξαν ότι λόγω της παρουσίας της αστυνομίας και της ασφάλειας στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά και λόγω των χημικών που έπεσαν το τελευταίο διάστημα, φοβούνται να έρθουν στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε σχετικά πως σχεδόν όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου αυτήν την ώρα είναι γεμάτα φοιτητές και τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Στη συνέχεια οι φοιτητές ζητούσαν από τον πρύτανη να ταχθεί αρνητικά στο νέο νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και στο νόμο Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως. Ο κ. Παπαϊωάννου ρωτούσε σε ποια σημεία διαφωνούν οι φοιτητές, με τους ίδιους να λένε, “με όλα”.

Ο διάλογος του πρύτανη με τους φοιτητές συνεχίστηκε στη συνέχεια με τον κ. Παπαϊωάννου να λέει πως η κοινωνία λέει άλλα πράγματα για το πανεπιστήμιο και πως αυτό μπορεί να προκύψει και από μία δημοσκόπηση.

Ο ίδιος ανέφερε πως ποτέ δεν αρνήθηκε συναντήσεις με φοιτητές, ωστόσο όπως είπε, αυτές πρέπει να γίνονται με τους εκπροσώπους των φοιτητών και όχι με 50 άτομα. “Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ανεξάρτητοι και κάνουν ότι θέλουν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να μιλήσουμε με εκπροσώπους. Με εκπροσώπους γίνεται συζήτηση, όχι με 50 άτομα” είπε χαρακτηριστικά.

Οι φοιτητές τέλος της ζήτησαν να παρέμβουν στη διάρκεια της επόμενης συγκλήτου προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους τόσο για το νέο νόμο-πλαίσιο όσο και για το θέμα της παρουσίας της αστυνομίας, με τον πρύτανη να απαντά ότι στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, θα γίνουν δεκτοί εκπρόσωποι τους.

Σημειώνεται ο διάλογος κράτησε αρκετή ώρα στις σκάλες του 7ου ορόφου του κτιρίου διοίκησης όπου είχε βγει ο κ. Παπαϊωάννου, με τους φοιτητές να αποδοκιμάζουν συχνά τον πρύτανη, φωνάζοντας συνθήματα τόσο εναντίον του όσο και εναντίον της Αστυνομίας, αλλά και διακόπτοντας τον πολλές φορές όσο απαντούσε στα ερωτήματα τους.

Κατά την αποχώρησή τους φοιτητές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου διοίκησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη της σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια στα Βόρεια Προάστια - Δέχθηκαν να αποζημιώσουν τα θύματά τους

Ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη της συμμορίας που άδειαζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια, με τον πρόεδρο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, να δη...

Φόρτωση άρθρων...