Όπως έγινε πριν από λίγα λεπτά γνωστό, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν.
Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των 4 Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπερ της έκδοσης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.
Πάντως, η απόφαση των δυο συνδέσεων ήταν ομόφωνη ενώ στην τρίτη ένας δικαστής μειοψήφισε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να εκδοθούν.
Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Η κρίση των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τη Δευτέρα, ωστόσο, λόγο ασθένειας μιας αρεοπαγίτου του ενός τμήματος αλλά, επίσης, και εξαιτίας του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις των άλλων δύο, η έκδοση των αποφάσεων αναβλήθηκε για σήμερα.
Για το ζήτημα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις, αποφαινόμενο τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι.
Εν συνεχεία, ασκήθηκαν εφέσεις τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα όσο και από τους ίδιους τους αξιωματικούς με αποτέλεσμα το ζήτημα να φτάσει στον Άρειο Πάγο.
Κατά την διάρκεια των τριών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ισάριθμοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τάχθηκαν κατά της έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών. Χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε: "Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ οτι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν".
Επίσης, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί ζήτησαν την μη έκδοση τους ενώ οι ίδιοι οι αξιωματικοί υποστήριξαν πως εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να βρίσκεται σε ισχύ η θανατική ποινή.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις