Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης (εικόνες)

Πολιτισμός

Κοντά σε μία σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται πως είναι αρχαιολόγοι στο Ιράκ.Το Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH) ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη της αρχαίας πόλης Jalula. 

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τα αρχαία σύνορά της και διάφορες δομές της πόλης, όπου έλαβε χώρα η γνωστή μάχη μεταξύ Μουσουλμάνων και Σασανιδών, πριν από 1.386 χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH), καθηγητής Ali Obeid Shalgham, δήλωσε ότι οι έρευνες κράτησαν αρκετούς μήνες και πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του ερευνητή Ahmed Abdul Jabbar Khamas από την Επιθεώρηση Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς της Diyala.

Ο καθορισμός των ορίων της αρχαίας πόλης Jalula, που βρίσκεται βόρεια της επαρχίας Diyala και ήταν ο τόπος όπου έγινε η γνωστή ομώνυμη μάχη,, ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Σασσανίδες Πέρσες, ήταν ο πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας.

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης

Η Jalula ήταν μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, με διαδρομές που οδηγούσαν, μεταξύ άλλων, στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αρχαία πόλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη σύγχρονη Jalula, που ιδρύθηκε το 1958 και η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντιάλα, που είναι παραπόταμος του Τίγρη, κοντά στο χωριό Bahiza.

Οι Σασσανίδες την επέλεξαν ως το καλύτερο μέρος για να εγκατασταθούν και να αντισταθούν στην προέλαση των ισλαμικών στρατών, ειδικά μετά την πτώση του Dastagird (Daskara) κοντά στο Shahban το 628 μ.Χ.

Η μάχη της Jalula διεξήχθη μεταξύ της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών και του Χαλιφάτου Ρασιντούν (637 μ.Χ.). 

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυτιλήνη: Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου

Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού της παρέχει πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται άδει...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία...

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη μετά από επανεξέταση μιας μουμιοποιημένης έφηβης που πέθανε στη γέννα

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη αφού επανεξέτασαν τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας έφηβης μητέρας ηλικίας μόλις 14-17 ετών που πέθανε κατά τον τοκετό πριν από περισ...

Φόρτωση άρθρων...