Κυριακή
03 Μαρτίου 2024

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης (εικόνες)

Πολιτισμός

Κοντά σε μία σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται πως είναι αρχαιολόγοι στο Ιράκ.Το Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH) ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη της αρχαίας πόλης Jalula. 

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τα αρχαία σύνορά της και διάφορες δομές της πόλης, όπου έλαβε χώρα η γνωστή μάχη μεταξύ Μουσουλμάνων και Σασανιδών, πριν από 1.386 χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH), καθηγητής Ali Obeid Shalgham, δήλωσε ότι οι έρευνες κράτησαν αρκετούς μήνες και πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του ερευνητή Ahmed Abdul Jabbar Khamas από την Επιθεώρηση Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς της Diyala.

Ο καθορισμός των ορίων της αρχαίας πόλης Jalula, που βρίσκεται βόρεια της επαρχίας Diyala και ήταν ο τόπος όπου έγινε η γνωστή ομώνυμη μάχη,, ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Σασσανίδες Πέρσες, ήταν ο πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας.

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης

Η Jalula ήταν μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, με διαδρομές που οδηγούσαν, μεταξύ άλλων, στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αρχαία πόλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη σύγχρονη Jalula, που ιδρύθηκε το 1958 και η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντιάλα, που είναι παραπόταμος του Τίγρη, κοντά στο χωριό Bahiza.

Οι Σασσανίδες την επέλεξαν ως το καλύτερο μέρος για να εγκατασταθούν και να αντισταθούν στην προέλαση των ισλαμικών στρατών, ειδικά μετά την πτώση του Dastagird (Daskara) κοντά στο Shahban το 628 μ.Χ.

Η μάχη της Jalula διεξήχθη μεταξύ της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών και του Χαλιφάτου Ρασιντούν (637 μ.Χ.). 

Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης» πόλης

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρχαίο χωριό βρέθηκε κάτω από έλατα

Ένα χαμένο χωριό που κάποτε φιλοξενούσε 2.250 ανθρώπους, αλλά ήταν κρυμμένο, κάτω από μία δασική φυτεία, που φυτεύτηκε πολύ αργότερα, αποκαλύφθηκε έπειτα από την κοπή των πρώτων δέ...

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, σε ηλικία 84 ετών. Η είδηση σκορπίζει θλίψη στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου όπου ο σπουδαίος ηθοποιός είχε διαγράψει μεγάλ...

Ghostbusters Frozen Empire: Πλησιάζει η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας-Πότε προβάλλεται στις Ελληνικές αίθουσες

Δύο γενιές Ghostbusters, συναντιούνται στο τρίτο και τελευταίο τρέιλερ της νέας ταινίας «Ghostbusters: Frozen Empire», σε σκηνοθεσία Γκιλ Κίναν και σενάριο που έγραψε μαζί με τον Τ...

Φόρτωση άρθρων...