Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Αβραμόπουλος: Ανάγκη διασύνδεσης των συστημάτων δεδομένων των κρατών της ΕΕ

Ελλάδα

Την ανάγκη να είναι "διασυνδεμένα και διαλειτουργικά" όλα τα συστήματα δεδομένων που αφορούν στην ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, σε συζήτηση που έγινε για την καταπολέμηση τους διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Χρησιμοποιώντας το αρχαίο ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει", ο Επίτροπος τόνισε τη σημασία που έχει το να λειτουργούν από κοινού και ενωμένα, τα κράτη-μέλη, βελτιώνοντας τις ανταλλαγές πληροφοριών και βάσεων δεδομένων.

"Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το μόνο αποτελεσματικό "όπλο" που έχουμε ενάντια σε ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές... Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα όμως σε Βρυξέλλες και Παρίσι, κατέδειξαν και πάλι τις σημαντικές μας αδυναμίες" είπε ο Επίτροπος και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική των συστημάτων για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο ότι έχουν διαγνωσθεί προβλήματα που απαιτούν πρακτικές και διαρθρωτικές αλλαγές: "Είναι σαφές ότι κάποια συστήματα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, καθώς το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει μόνο ονόματα και όχι δακτυλικά αποτυπώματα - έτσι άτομα με πλαστά έγγραφα μπορούν να το παρακάμψουν με αρκετή ευκολία. Είναι απαραίτητο η λειτουργία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων να αναπτυχθεί επειγόντως τους αμέσως προσεχείς μήνες" τόνισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν επίσης κενά πληροφόρησης που δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα. Για παράδειγμα, έχουμε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίων. Όταν αυτοί δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία πριν από την άφιξή τους, εξήγησε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: «Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν από τον λαό στις Ευρωεκλογές»

Απάντηση στο δίλημμα περί σταθερότητας που θέτει ο Πρωθυπουργός, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ α...

Μητσοτάκης από Κατερίνη: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

«Η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην Κατερίνη.

Καιρός: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης, υγρασίας και ζέστης – Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία

Ένα «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που σε αρκετές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου θα πλήξει από σήμερα, Παρασκευή (17/5) τη χώρα ...

Φόρτωση άρθρων...