Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα στη φυλακή οδηγείται ο πρώην πλέον πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ Βαγγέλης Λιόλιος ο οποίος αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με χειραγώγηση αγώνων εν τούτοις δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι ομόφωνα του έδειξαν το δρόμο για στη φυλακή.
Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν οι δικαστικές αρχές και στον έτερο κατηγορούμενο Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος φέρεται να ήταν το …δεξί χέρι του Β.Λιολιου
Μετά τη σημερινή δικαστική εξέλιξη και οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τη δικαιοσύνη.
Ετσι τώρα πια τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι τελευταίοι τρεις από τους έξι κατηγορουμένους για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης μετά το τέλος της έρευνας από τον αθλητικό εισαγγελέα.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λιόλιου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, αμφισβήτησε ευθέως την αιτιολογία της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της υπόθεσης και στερείται επαρκούς νομικής θεμελίωσης.
Ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει επηρεαστεί από παρεμβάσεις τρίτων, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον όσων, συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου. «Συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι μία και δεν φοβάται τίποτα απολύτως. Ο Ευάγγελος Λιόλιος ήταν αθώος, είναι αθώος και θα αποδειχθεί αθώος», δήλωσε.
Στη συνέχεια άσκησε κριτική στο σκεπτικό της απόφασης, χαρακτηρίζοντας την αιτιολογία του εντάλματος προσωρινής κράτησης ανεπαρκή.
Αναλυτικά η δήλωσή του
«Μετά από πάνω από 12 ώρες διαδικασία αποφασίστηκε η συνέχιση της προσωπικής κράτησης του Ευάγγελου Λιώλιου, του πρώην από σήμερα πρόεδρου της ΕΟΚ και έχουμε να πούμε το εξής.
Συγχαρητήρια στους όσους κατάφεραν να εργαλειοποιήσουν τη δικαιοσύνη η αλήθεια είναι μία και δεν φοβάται τίποτα απολύτως. Ο Ευάγγελος Λιόλιος ήταν αθώος, είναι αθώος και θα αποδειχθεί αθώος. Η αιτιολογία του εντάλματος που εκδόθηκε για την προσωπική κράτηση είναι χαμηλών πτήσεων είναι δυσανάλογα ρηχό σε σχέση με το βάρος της υπόθεσης και λιποβαρές νομικά. Λυπάμαι όπου το λέω σήμερα η δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε αλλά δεν φοβόμαστε. Τέτοιοι πρώτοι γύροι κερδίζονται πολλοί από αυτούς που κατασκευάζουν την πραγματικότητα, άλλος χαίρεται τελευταίως και αυτό θα το δείτε. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια και τα κροκοδείλια δάκρυα όσων τον τελευταίο καιρό είπαν από χθες είπαν ότι δεν πειράζει δεν θέλουμε κανένας να πηγαίνει στη φυλακή, ας μην έστεινε τους διάφορους μάρτυρες οι οποίοι θα αποφλοιωθούν πανηγυρικά.
Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας, δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε τρωθεί στο ελάχιστο, η αλήθεια υπέφερε σήμερα και υπέφερε από την πολύωρη αναμονή για να έχουμε μια αιτιολογία για την οποία νομικά δεν πρέπει να είμαστε καθόλου υπερήφανοι. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ δεν θα απαντήσουμε προσωρινά σε ερωτήσεις σας σεβόμαστε και εσάς για την υπομονή σας και παρακαλούμε και εμάς. Ευχαριστώ».
Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση για την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Λιόλιου εξέφρασε ο δικηγόρος του, Χρήστος Τσόλκας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση, η οποία επηρεάστηκε από το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η υπεράσπιση προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ορισμοί των διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού αλγορίθμου, χωρίς δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης.
«Είναι μια λανθασμένη απόφαση. Θα την έλεγα απλά υπερβολική. Όμως τελικά πιστεύω ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση, η οποία υπαγορεύτηκε από το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες», δήλωσε ο δικηγόρος μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης διαδικασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δικηγόρος σε ένα στοιχείο που, όπως υποστήριξε, προσκομίστηκε κατά τη διαδικασία και αφορά τον τρόπο ορισμού των διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσόλκα, οι ορισμοί δεν πραγματοποιούνται πλέον από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Λιόλιου.
Αναλυτικά η δήλωσή του
Είναι μια λανθασμένη απόφαση. Θα την έλεγα απλά υπερβολική. Όμως τελικά πιστεύω ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση η οποία υπαγορεύτηκε από το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες.
Το σκεπτικό με το οποίο κρατήθηκε ο κύριος Λιόλιος είναι ότι έχει πολλούς φίλους στο χώρο του μπάσκετ. Ποινικοποιείται και η φιλία, ποινικοποιούνται και οι κοινωνικές σχέσεις και οδηγούν στην κράτηση ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει δώσει ποτέ κανένα απολύτως δικαίωμα. Είναι τεράστιος επιχειρηματίας.
Είναι πολύτεχνος οικογενειάρχης και εν τούτοις θα βρεθεί στη φυλακή με καταγγελίες κάποιων προσώπων τα οποία δεν έχουν και το καλύτερο προφίλ τουλάχιστον στα ειδησεογραφικά σάιτ.
Επιχειρήσαμε να αντικρούσουμε το κατηγορητήριο με στοιχεία. Θεωρώ ότι έχουμε αντικρούσει το κατηγορητήριο.
Το βασικότερο στοιχείο το οποίο προσκομίσαμε είναι ότι τελικά με ενέργειες του κυρίου Λιόλιου οι ορισμοί διαιτητών δεν γίνονται πια από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αλλά γίνονται από αλγόριθμο τον οποίο ο κύριος Λιόλιος δημιούργησε και στον οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κανείς.
Αυτό δυστυχώς δεν ελήφθει υποψη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρετε. Έχει δημιουργηθεί αλγόριθμος.
Δεν γίνονται πια ούτε ορισμοί ούτε κληρώσεις διαιτητών από φυσικά πρόσωπα. Βγαίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια οι διαιτητές όλων των εθνικών κατηγοριών με τον αλγόριθμο μέσω υπολογιστή. Άρα δεν είναι δυνατόν να συμβεί ανθρώπινη παρέμβαση.
Ότι δεν έχει στήσει κανέναν. Ότι δεν είχε επαφές με διαιτητές, με οτιδήποτε οπότε. Εγώ θα σας ρωτήσω ένα πράγμα πάρα πολύ απλό. Ο κύριος Λιόλιος ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας επί πέντε έτη . Ήταν πρόεδρος του Πρωμηθέα άλλα 10 χρόνια. Μια φωτογραφία με έναν διαιτητή έχετε;
Τελευταίοι προσέρχονται ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή για να δώσουν τις εξηγήσεις τους αύριο το πρωί η εν ενεργεία διαιτητής Βάσω Τσαρούχα, ο αρχιδιαιτητής, ειδικός σε θέματα διαιτησίας Ηλίας Κορομηλάς και ο πρώην διαιτητής Τάσος Πηλοΐδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι τους αναμένεται να αρνηθούν τις κατηγορίες.
Ωστόσο,το τέλος των απολογιών δεν σημαίνει και το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές τις επόμενες ημέρες και άλλα πρόσωπα θα περάσουν από το δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ως κατηγορούμενοι γεγονός που σημαίνει ότι η λίστα των κατηγορουμένων θα μεγαλώσει.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρόσωπα που έχουν αμέσως θίγει από τις πράξεις των κατηγορουμένων που θα κληθούν ως μάρτυρες δηλώνοντας ορισμένοι εξ αυτών και παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας όπως έχει πρόθεση να κάνει και πρώην διεθνής παίκτης και προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης.
«Σκευωρία» βλέπει ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚ
Υπενθυμίζεται ότι σε τροχιά πλήρους άρνησης της κατηγορίας που τους έφερε αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη εμμένοντας επί της ουσίας στον υπερασπιστικό ισχυρισμό περί σκευωρίας κινήθηκαν νωρίτερα στις απολογίες τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ Βαγγέλης Λιόλιος και ο επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή ο Βαγγέλης Λιόλιος φέρεται να επέμεινε στην υπερασπιστική του γραμμή ότι κάποιοι ήθελαν να τον απομακρύνουν από την Προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
Κατά τις ίδιες πηγές, θέλοντας να αντικρούσει τις καταγγελίες περί χειραγώγησης αγώνων, φέρεται να επικαλέστηκε τα οικονομικά του στοιχεια και να προσκόμισε έγγραφα από τέσσερις φορολογικούς ελέγχους που έχουν διεξαχθεί την τελευταία δεκαετία, στους οποίους δεν του έγινε καμία παρατήρηση.
Ο τελευταίος απο αυτούς τους ελέγχους, φέρεται να έγινε το 2025 και αφορούσε τα έτη 2019-2020. Σε αυτόν ελέγχθηκαν όλα τα οικονομικά του στοιχεία (ατομική περιουσία, η ομάδα του Προμηθέα και η επιχείρησή του). Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελέγχθηκαν και θυρίδες, αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί του εσωτερικού και του εξωτερικού και δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό.
Την ίδια υπερασπιστική γραμμή της άρνησης ακολούθησε και ο συγκατηγορούμενος του επιχειρηματίας, ο οποίος παρέμεινε περίπου 40 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο και δεν αποδέχθηκε καμία από τις πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο απαντώντας σε όλες τις στοχευμένες ερωτήσεις του ανακριτή.
Υπόθεση «Χωριάτικο»: Η αυτοκρατορία των 520 εταιρειών, η απάτη των 100 εκατ. ευρώ και το παρελθόν Γιαννακόπουλου
Συναγερμός για ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Η προειδοποίηση Κολυδά για την κακοκαιρία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις