Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Δασμοί και ΦΠΑ24% σε online αγορές εξωτερικού: Πότε οι αλλαγές

Ελλάδα

Τον πόλεμο στις αγορές από Κίνα μέσω ίντερνετ κήρυξαν η κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαπιστώνουν ότι τα κράτη χάνουν πολλά δισ. ευρώ από ΦΠΑ που δεν εισπράττουν εδώ και δεκαετίες για τις συναλλαγές αυτές.

Ήδη από το καλοκαίρι χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές βιώνουν τις αλλαγές, καθώς τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει μέσω διαδικτύου καθυστερούν επί μήνες να εκτελωνιστούν και να φτάσουν στα χέρια τους ενώ, όχι σπάνια, βρίσκονται ξαφνικά και αντιμέτωποι με χρεώσεις φόρων και εξόδων που ξεπερνούν ακόμα και την αξία των αγορών που έκαναν.

Έτσι ξαφνικά χιλιάδες καταναλωτές βρίσκονται εδώ και μήνες «όμηροι» των αλλαγών, για παραγγελίες που είχαν κάνει.

Μετά από δύο ή τρεις και τέσσερις μήνες αναμονής, καλούνται είτε να πληρώσουν ό,τι φόρο και χρεώσεις επιβάλλουν τα τελωνεία και οι ταχυδρομικές εταιρίες στην Ελλάδα, είτε να κάνουν ένσταση για να διορθώσουν τις χρεώσεις -που σημαίνει καθυστερήσεις για άλλους 1-2 μήνες χωρίς εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα.

Υπάρχει φυσικά και η τρίτη οδός που κάποιοι επιλέγουν, να παρατήσουν το προϊόν ή να ακυρώσουν την παραγγελία τους, για να μην υποχρεωθούν σε επιπλέον έξοδα μετάβασης στο τελωνείο του αεροδρομίου και απαγορευτικές ή αυθαίρετες χρεώσεις.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι αλλαγές δρομολογούνται για το 2019 και μετά.

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ασία ή η Αμερική (ebay, amazon, aliexpress κλπ) θα αρχίσουν να προσαρμόζονται ώστε, εκτός από τα μεταφορικά κόστη, να εμφανίζουν και να ενσωματώνουν τον ΦΠΑ που ισχύει για την χώρα όπου προορίζονται τα προϊόντα.

Και αυτό επειδή μέχρι τώρα τα περισσότερα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ για πωλήσεις εξ αποστάσεως, περνούν στην Ευρώπη χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές -και ελληνικές- επιχειρήσεις.

Πρακτικά οι αλλαγές στον ΦΠΑ συνοψίζονται στα εξής:

- Καταργείται (από το 2019 πιθανότατα) η απαλλαγή από ΦΠΑ για αγορές αξίας κάτω των 22 ευρώ.

Κερδισμένοι βγαίνουν πάντως έτσι, όχι μόνον οι κυβερνήσεις που θα εισπράττουν περισσότερο ΦΠΑ, αλλά και οι ευρωπαϊκές (και ελληνικές) επιχειρήσεις που δεν θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικές εταιρίες που, παράνομα ή νόμιμα, πωλούσαν αφορολόγητα και φθηνότερα τα ίδια προϊόντα με τους ευρωπαίους πωλητές.

- Αγορές από Κίνα: θα δημιουργηθεί μια νέα πανευρωπαϊκή πύλη για πωλήσεις εξ αποστάσεως από τρίτες χώρες (κυρίως από την Κίνα δηλαδή) από όπου θα περνάνε τα προϊόντα μικρής σχετικά αξίας, κάτω των 150 ευρώ.

Η εφαρμογή αυτή θα σχεδιαστεί να λειτουργεί σε όλες τις γλώσσες, ώστε οι εταιρίες να μπορούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος να τιμολογούν ό,τι πουλούν με τον ΦΠΑ της χώρας του παραλήπτη του προϊόντος.

Επιπλέον, οι μεγάλες πλατφόρμες καθίστανται υπεύθυνες να αποδίδουν τον σωστό ΦΠΑ στα κράτη όπου αποστέλλονται τα προϊόντα.

Για τους καταναλωτές πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα επειδή αναμένει πως, για λόγους ανταγωνισμού,οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν την φορολογική επιβάρυνση, ενώ το μέτρο θα επιταχύνει την διακίνηση και θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ΦΠΑ για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρεις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στη Θεσσαλονίκη – Έκρυβαν εικόνες Αγίων, ιερά αντικείμενα και αρχαία νομίσματα

Στη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 61χρονου, της 55χρονης συζύγου του και μίας 83χρονης γυναίκας, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθ...

Σοκ στην Ημαθία: 23χρονη ξύπνησε με δύσπνοια και πέθανε – Ερευνώνται τα αίτια θανάτου

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μετά τον απροσδόκητο χαμό μιας 23χρονης κοπέλας. Η νεαρή γυναίκα ξύπνησε το πρωί της Παρασκευής με έντονη δύσπνοια και κατέρρευσε...

Φόρτωση άρθρων...