Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Δεν θα ξεχάσουμε

Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να απευθύνει εορταστικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό λόγω ‘’εξόδου από τα μνημόνια’’, μαγνητοσκοπημένο με φόντο το Βαθύ, το κεντρικό λιμάνι της Ιθάκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις άκρως δυσχερείς συνθήκες στις οποίες παραμένει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, την πρόσφατη εκατόμβη νεκρών στο Μάτι και, βεβαίως, το ακραία διχαστικό περιεχόμενο του διαγγέλματός του, νομίζω ότι καταλληλότερος περιβάλλων χώρος θα ήταν άλλο επίνειο του νησιού, στο βορειανατολικό τμήμα του, που λέγεται Φρίκες!

Του Κώστα Χριστίδη*

‘’Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια’’. Πράγματι, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τις αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια, που δεν ήταν άλλες από τα δυσθεώρητα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εμπορικό ισοζύγιο), αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πλειοδοτούσαν υπέρ των ‘’πελατών’’ τους, ενώ όταν ήλθαν στην κυβέρνηση επέτειναν, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών, τις πελατειακές πρακτικές και επιδείνωσαν την μειωμένη ανταγωνιστικότητα με τα capital controls, την φυγή καταθέσεων λόγω αναξιοπιστίας, την εντεύθεν έλλειψη ρευστότητας και την επενδυτική ξηρασία.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε άμεση κατάργηση των υπαρχόντων, μέχρι της ανόδου του Σύριζα στην εξουσία, δύο μνημονίων και αντ’ αυτού προέκυψε τρίτο κατά σειρά, αχρείαστο και βαρύτερο μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015, και μετά ταύτα ουσιαστικά και τέταρτο, υπό την μορφή επαχθών δεσμεύσεων μακράς διάρκειας – και, μάλιστα, χωρίς νέα χρηματοδότηση. Η αλλαγή της ρότας από αντι-μνημονιακή σε μνημονιακή κατέστησε αναγκαία την αλλαγή μεγάλου μέρους ‘’του αρχικού πληρώματος’’, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας.

Δεν θα ξεχάσουμε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, τα ‘’go back, κυρία Μέρκελ, go back κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης’’ (για τους επαίνους των οποίων, συνοδευόμενους βέβαια από σωρεία επιφυλάξεων, πανηγυρίζουν σήμερα οι κυβερνώντες), την κατάργηση όχι του ΕΝΦΙΑ αλλά του … ΕΚΑΣ, τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις αθρόες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε βάρος (μικρο)οφειλετών του Δημοσίου.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα ξεχάσουμε τους διαπλεκόμενους, τα θαλασσοδάνεια, τις off - shore εταιρείες, τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.α. Η Ιθάκη δεν ήταν το κατάλληλο μέρος να μιλήσει για διαπλεκόμενους.

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα βοσκοτόπια και οι χαράδρες που θα δίνονταν ως ασφάλεια (αν δεν εκδηλωνόταν σθεναρά αντίδραση από το ΣτΕ) υπέρ μεγαλοεργολάβου της νέας διαπλοκής που διεκδικούσε τηλεοπτική άδεια … Όσο για τις λίστες, τα θαλασσοδάνεια κλπ., άνθρακες ο θησαυρός.

Ασφαλώς, δεν θα ξεχάσουμε τους 96 τραγικούς νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι – παρότι ένας Ιθακήσιος ποιητής, ο Λορέντζος Μαβίλης, έχει γράψει : ‘’… τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν / θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν’’.

Νομικός - Οικονομολόγος*

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Παράνομη και προκλητική η στάση της νέας ηγεσίας των Σκοπίων – Την απορρίπτουμε και την επιστρέφουμε

Σαφές μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να εγκαταλείψει την «προκλητική και ανιστόρητη» ρητορική έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 49ης τ...

Φόρτωση άρθρων...