Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Δίκη για το Μάτι: Στο εδώλιο ξανά 21 κατηγορούμενοι

Θα γίνει δεύτερο δικαστήριο για εγκαυματίες που έλειπαν από τον αρχικό κατάλογο.

Ελλάδα

Στο εδώλιο ακόμη ενός ποινικού δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν οι 21 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι κατηγορούμενοι αυτό τον καιρό δικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Όλοι θα δικαστούν για τις ίδιες κατηγορίες αλλά για δικογραφία που αφορά σε εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων. 

Το αποτέλεσμα ήταν τα πρόσωπα αυτά, αν και παθόντες, να μη μπορούν να παρασταθούν στην εν εξελίξει δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.

Η έρευνα για αυτό το σκέλος της υπόθεσης ξεκίνησε όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη, διαβίβασε στην εισαγγελία λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές και εμφανίστηκαν στο ακροατήριο της κύριας δίκης για το Μάτι.

Άμεσα από την εισαγγελία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας οι 21 κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις. Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν τάχιστα καθώς ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2023. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχει επιδοθεί κλήση στους κατηγορουμένους για να παραταθεί και ο χρόνος παραγραφής από τα πέντε στα οκτώ έτη.

Λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας οι 21 κατηγορούμενοι θα δικαστούν αυτή τη φορά από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Τώρα, σε ό,τι αφορά στη κύρια δίκη για το Μάτι αυτή συνεχίστηκε με τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα για 15η ημέρα και να εξετάζει από τους συνηγόρους της υπεράσπισης.

«Το παιχνίδι μετά τις 18.15 και μετά είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα», επανέλαβε ο Δημήτρης Λιότσος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. 

Ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα έκανε και ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από στα θύμα και τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. 

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος είπε: «Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους». Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στίγκας: Υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν – Ναι στην Πρόταση Δυσπιστίας

Οι Σπαρτιάτες θα υπερψηφίσουν την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατ...

Βελόπουλος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό λάθος η πρόταση δυσπιστίας – Συσπειρώσατε την Ν.Δ.

Αιχμές κατά της Kυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότ...

Νατσιός: «Μια Κυβέρνηση που δεν αφουγκράζεται τα θέλω του λαού της είναι καταδικασμένη»

«Είναι απερίγραπτη η διαστρέβλωση της αλήθειας», υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. «Αλήθεια είναι η αλήθεια που συμφέρει εσά...

Φόρτωση άρθρων...