Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Ο γενετικός έλεγχος στη Τζωρτζίνα δεν έδειξε κάτι, ο λύκος δεν είναι κληρονομικός», κατέθεσε μάρτυρας

Ελλάδα

Κανένα πρόβλημα δεν εντοπίστηκε στη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη από τον γενετικό έλεγχο που διενεργήθηκε, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο γενετιστής επίκουρους καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Περικλής Μακρυθανάσης. Όπως εξήγησε ο μάρτυρας ο γονιδιακός έλεγχος είχε διενεργηθεί και στο μόλις έξι μηνών βρέφος της οικογένειας την Ίριδα.

«Ελέγξαμε τα γονίδια που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. Επεκτάθηκε ο έλεγχος και σε αλλά γονίδια όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα. Κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου» κατέθεσε ο κ. Μακρυθανάσης για να προσθέσει: «Τα νοσήματα που ψάχνουμε εμείς τα περισσότερα είναι κληρονομικά, μπορεί όμως να υπάρχει ασθένεια που να μην υπάρχει στους προγόνους αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά στους απογόνους».

Πρόεδρος: Υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα που είναι κληρονομικά;

Μάρτυρας: Τα αμιγώς αυτοάνασα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά. Έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Διάβασα στις εφημερίδες ότι έχει διαγνωστεί λύκος στην κ. Πισπιρίγκου….

Εισαγγελέας: Η επιληψία έχει συνδεθεί με κάποια μετάλλαξη γονιδιακή;

Μάρτυρας: Σαφέστατα.

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα εκδήλωσε σπασμούς. Αν είχε κάποιο υπόβαθρο επιληψίας θα το βλέπατε;

Μάρτυρας: Δεν ελέγχθηκε το σύνολο των γονιδίων που συνδέονται με την επιληψία. Επειδή τα γονίδια είναι πολλά η ανάλυση πάντα στοχεύει κάπου.

Αποχώρηση

Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης, οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου υπέβαλλε αίτημα για διακοπή της συνεδρίασης. Ο λόγος ήταν, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, η αδυναμία του κ. Κούγια να παρασταθεί και να εξετάσει τον γιατρό Γιάννη Παπαγιάννη λόγω παρουσίας του σε άλλη δίκη.

Εν τέλει, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος για διακοπή της διαδικασίας και την πρόοδο της δίκης, όπως είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας. Μετά την ανακοίνωση τα απόφασης του δικαστηρίου η συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αίθουσα, αφού είχε λάβει σχετική εντολή από τον δικηγόρο.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια ο κ. Παπαγιαννης στον οποίο υποβλήθηκαν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μάλιστα όταν η πρόεδρος ρώτησε τη Ρούλα Πισπιρίγκου αν επιθυμεί να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα γιατρό αφού δεν εκπροσωπούνταν από συνήγορο, εκείνη απάντησε: «Δεν επιθυμώ καμία ερώτηση». Πάντως η κατηγορουμένη μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Παπαγιάννη δεν επανήλθε στο δικαστήριο, καθώς όπως είπε, η πρόεδρος ενημέρωσε ότι δεν αισθάνονταν καλά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρωτομαγιά: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ, ΟΣΕ και Προαστιακό - Δεμένα τα πλοία

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την Τετάρτη λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς. Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον...

Φόρτωση άρθρων...