Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: «Δεν άξιζε το ελαφρυντικό στον Κορκονέα» είπε ο εισαγγελέας

Ελλάδα

«Δεν άξιζε το ελαφρυντικό στον Κορκονέα» παραδέχθηκε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ζητώντας να επιβληθεί στον πρώην ειδικό φρουρό η ανάλογη ποινή, δηλαδή τα ισόβια, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως είναι γνωστό, η αναγνώριση ελαφρυντικού και συγκεκριμένα του «πρότερου σύννομου βίου» από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, είχε οδηγήσει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα εκτός φυλακής, το καλοκαίρι του 2019, καθώς παρά την καταδίκη του για τη συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Από αυτά είχε ήδη εκτίσει τα 11 χρόνια, ενώ προσμετρήθηκε και ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, τα λεγόμενα «μεροκάματα», με συνέπεια να αποφυλακιστεί μόλις ένα 24ωρο μετά την ετυμηγορία του Εφετείου.

Η εισαγγελική πρόταση «δικαιώνει την οικογένεια Γρηγορόπουλου, ότι έδρασε δολοφονικά εναντίον του μικρού Αλέξανδρου ένας αποφασισμένος, ψυχρός, εγωιστής και έντονα αντικοινωνικός αστυνομικός, πράγμα που κάνει πιο επιβαρυντικές τις περιστάσεις» σχολίασε ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Οι περιστάσεις ενός εγκλήματος συνεκτιμώνται από τον νόμο. Επίσης θα ήθελα να σχολιάσω την απαράδεκτη, παρά τον νόμο, εντελώς αυθαίρετη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου, της κυρίας Πάπαρη. Μόνη της αποφάσισε ότι δεν δικαιούνται ότι παριστάμενοι της οικογένειας για την υπεράσπιση κατηγορίας να έχουν λόγο, παρά το γεγονός ότι η ίδια στην απόφασή της έκρινε ότι έπρεπε να κλητευτούμε ως διάδικοι» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη σημερινή αγόρευση του εισαγγελέα, η έδρα ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 28 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει επιστρέψει τη δευτεροβάθμια απόφαση επί των ελαφρυντικών στο Εφετείο Λαμίας, κρίνοντας ότι η αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με το σύννομο βίο και πως η απόφαση δεν έλαβε υπόψη «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια όταν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες. Όλα έγιναν...

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του Βορείου Αιγαίου

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε «απόσταση αν...

Φόρτωση άρθρων...