Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Δύσκολη νύχτα σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα και Κόνιτσα - Μάχη της πυροσβεστικής σε 16 σημεία

Οριοθετημένες σε Βασιλική Λακωνίας και Παλαιά Επίδαυρο

Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη χώρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική 57 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τις περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Ενω μάχη με τις φλόγες σε 16 σημεία σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την κατάσταση να είναι πιο δύσκολη σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα και Κόνιτσα.

Στο Άγιο Όρος

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Άγιον Όρος για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι και είναι έως τώρα σε εξέλιξη.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 88 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Η φωτιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου, καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ δεν απειλούνται περιοχές με πληθυσμό ή εγκαταστάσεις.

Κόνιτσα Ιωαννίνων 

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αμάραντος (θέση Λεύκα) στην Κόνιτσα Ιωαννίνων επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα οχήματα και δύο ελικόπτερα.

amarantos

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση και σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Παρακολουθούμε την φωτιά και ελπίζουμε να μείνει εκεί. Ήδη η εικόνα είναι πολύ στενάχωρη καθώς καταστρέφεται δάσος» ανέφερε στο Epiruspost η Πρόεδρος του Αμαράντου Δήμητρα Κατή, από τους πολύ δραστήριους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Τα δύο ελικόπτερα θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί την επιχείρηση κατάσβεσης ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Έρικσον που μπορεί να προσεγγίσει καλύτερα το μέτωπο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παράλληλα έχουν κινηθεί ερπιστριοφόρα μηχανήματα για να δημιουργήσουν προσβάσεις για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο βρίσκονται και δύο ομάδες δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν καθόλη την διάρκεια της νύχτας.

Χαλκίδα 

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καλογρίτσα Χαλκίδας επιχειρούν 41 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές καθώς και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο καπνός έχει περιορίσει αισθητά την ορατότητα στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με κατοίκους, η φωτιά έχει χωριστεί σε τρία μέτωπα καθώς κινείται προς Νέα Λάμψακο. Το ένα ανηφορίζει τον λόφο, το άλλο κατευθύνεται νότια και το τρίτο δυτικά. Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Χαλκίδα, σε αγροτοδασική έκταση πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, στην περιοχή του παλιού πεδίου βολής.

Παλαιά Επίδαυρος 

Άμεσα οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης η φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου, στην Αργολίδα. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Βασιλική Λακωνίας 

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα κατά τις πρωινές ώρες σε δασική έκταση στην Βασιλική Λακωνίας είναι οριοθετημένη.

 H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στην περιοχή Μικρό Τύμπανο Ξάνθης είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 7/8

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)), για αύριο Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Πέθανε ο «Ιταλός» του ΠΑΣΟΚ

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σε ηλικία 73 ετών. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Ήταν γνω...

Φόρτωση άρθρων...