Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία (Video&Photos)

«Κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. H πρώτη ελληνική φρεγάτα (Belharra) με καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.

Σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τις ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς έγινε η καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN (Belharra) με την ιστορική ονομασία «ΚΙΜΩΝ», στα ναυπηγεία της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση.

Δένδιας: «Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα»

«Είναι ένα νέο σημαντικό βήμα αυτή η καθέλκυση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την ξενάγησή του στην φρεγάτα και τόνισε πως αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας αφού εξέφρασε την συγκίνησή του για την τελετή, σημείωσε πως «είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις και τους Έλληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία  δέσμευση  των δύο χωρών για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή  στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτός έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία».

Δένδιας καθέλκυση φρεγάτα Γαλλία

Νωρίτερα τον λόγο είχε λάβει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος μίλησε για την στενή συνεργασία  στον τομέα της Άμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που περιλαμβάνει και τα αεροσκάφη Rafale. Ο ίδιος μίλησε και για τα δεδομένα στη Μεσόγειο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει διαφορετικές ανάγκες, όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο».

Δένδιας καθέλκυση φρεγάτα Γαλλία

Προηγήθηκε η ομιλία του ο CEO του Naval Group, Pierre Eric Pommelet, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη να αναθέσουν στη Naval τη ναυπήγηση των φρεγατών, ενώ έκανε γνωστό ότι περίπου 1500 εργαζόμενοι δούλεψαν για το συγκεκριμένο πλοίο «Κίμων».

Δένδιας καθέλκυση φρεγάτα Γαλλία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ξεναγήθηκαν στη φρεγάτα «Κίμων» και στη συνέχεια επιθεώρησαν τις εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος F-602».

Δείτε την τελετή καθέλκυσης της ελληνικής φρεγάτας:

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Κίμων»

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι μία καινοτόμος φρεγάτα μάχης, πολλαπλών αποστολών: 100% ψηφιακή, παρέχει κυβερνοασφάλεια και υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς μάχης.

Ο ενσωματωμένος ιστός είναι μοναδικός: Panoramic Sensors and Intelligence Module συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, για μόνιμη επιτήρηση 360°.

Αυτές οι φρεγάτες τελευταίας γενιάς θα καταστήσουν δυνατή την ταχεία και μακρόχρονη ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία
η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία

Από πού πήρε το όνομά της η ελληνική φρεγάτα

Η φρεγάτα πήρε το όνομά της από τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό Κίμωνα, γιο του άλλου μεγάλου Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη, νικητή της μάχης του Μαραθώνα, και της Ηγησιπύλης.

Ο Κίμων εκλεγόταν στρατηγός από το 476 π.Χ. που διαδέχθηκε τον Αριστείδη στην ηγεσία των αριστοκρατικών έως το 462 π.Χ. συνεχώς.

η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία
η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση συμμορίας, που αποτελούνταν κυρίως από ανήλικα μέλη, και φέρεται να πραγματοποιούσε διακίνηση ναρκωτικών πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημ...

Φόρτωση άρθρων...