Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Εισήγηση για άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους - Πότε θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Την άρση της υποχρέωσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους θα εισηγηθεί η Κυβέρνηση στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση δεν θα αφορά τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

H Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πορεία εξόδου από το πεδίο της πανδημίας κορωνοϊού και της επιστροφής στην Κανονικότητα. H πορεία που χαράσσεται χάρη στην υποχώρηση των σκληρών δεικτών, δηλαδή των των θανάτων, των διασωληνώσεων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και χάρη στον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού.

Μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται δραστηριότητες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των ανεμβολίαστων μέσα από το εμπλουτισμένο και με δύο πρωτεϊνικά σκευάσματα εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόσφατη μετάλλαξη Όμικρον άλλαξε σημαντικά όσα γνώριζαν για την πανδημία δημιουργώντας μια ακόμη πρόκληση, «σαν να πρόκειται για έναν νέο ιό». Δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη νόσηση, με τις επαναλοιμώξεις να αποτελούν το 10%, όταν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού οι επαναμολύνσεις δεν ξεπερνούσαν το 1%. Παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, όμως, η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε την Ελλάδα στην αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αποκλιμάκωση του πέμπτου πανδημικού κύματος απομακρύνει ολοένα περισσότερο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά διαμορφώνει μια νέα, μακροπρόθεσμη κατάσταση συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό. «Θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι θα ζούμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι ότι «μαθαίνουμε περισσότερα και προετοιμαζόμαστε συνεχώς καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού». 

Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέου εμβολίου που στοχεύει ειδικά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Πλεύρης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Στο μεταξύ, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

«Η αίσθηση που υπάρχει από τη συζήτηση με τους ομολόγους μου είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο θα είναι μια καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην κανονικότητα και υπάρχει μια συνολική προετοιμασία ότι ενδεχομένως ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει από τον Σεπτέμβριο με άλλα χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εφησυχασμός γιατί ο κορωνοϊός μας έχει εκπλήξει αρνητικά»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας αν και συμπλήρωσε ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».

Την ίδια ώρα ας υπογράμμισε ότι «για τους μη εμβολιασμένους ακόμα δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων». «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τους υγειονομικούς, μετά και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής από 1η Απριλίου στο ΕΣΥ όσων δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Ή θα πάμε στο σενάριο να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός οπότε οι υγειονομικοί αυτοί θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο παραμένει η πανδημία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Ασχέτως πανδημίας η εισήγησή μου είναι ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι τυπικό προσόν», πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κέρκυρα: Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στην πρώην εισαγγελέα για την εξαφάνιση χιλιάδων δικογραφιών

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην πρώην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακουργηματική...

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του Βορείου Αιγαίου

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε «απόσταση αν...

Φόρτωση άρθρων...