Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι ανατροπές στις Περιφέρειες - Η ΝΔ έχασε την Θεσσαλία, κέρδισε την Πελοπόννησο

Κερδίζουν οι «γαλάζιοι» αντάρτες σε 4 Περιφέρειες

Ελλάδα

Μεγάλες ανατροπές επιφύλασσαν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του β’ γύρου. Αλλαγή σκυτάλης πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ενώ στα ίδια χέρια παρέμεινε ο Δήμος Πατρέων. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι επικράτησαν στις 4 από τις 6 περιφέρειες.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία διεκδικούσε έξι Περιφέρειες έχασε τελικά τις πέντε καθώς κα ιτους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. «Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων, βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΚΚΕ κέρδισε συνολικά έξι δήμους: Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Τύρναβο και από την πρώτη Κυριακή την Ικαρία. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «ήττα της αλαζονείας ΝΔ- Κ. Μητσοτάκη». «Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι η «είναι η πρώτη ήττα του κυρίου Μητσοτάκη. Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη».

Χ. Δούκας: Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα

Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα, τόνισε ο Χάρης Δούκας. «Οι πολίτες πιστεψαν στο όραμά μας για μία Αθήνα όπως την ονειρευόμαστε. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε».

«Θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία αυτά τα οποία είπαμε να τα κάνουμε πράξη, θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ και θα το καταφέρουμε. Οι πολίτες πίστεψαν στο ακατόρθωτο, είδαν ότι τελικά μπορεί να αλλάξει αυτή η πόλη, το πίστεψαν και έγινε πράξη» πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων.

Κ. Μπακογιάννης: Η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει εμένα

Ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη νωρίτερα τον Χάρη Δούκα για τη νίκη του. Όπως είπε «επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την μεγάλη του νίκη. Η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει αποκλειστικά εμένα».

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα για να τον συγχαρώ για τη μεγάλη του νίκη. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα και για να τον διαβεβαιώσω ότι η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του ώστε να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.

Νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης

Τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ο Στέλιος Αγγελούδης o οποίος από την αρχή των καταμετρήσεων διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα έναντι του κ. Ζέρβα.

Ο κ. Αγγελούδης έφτασε στο εκλογικό του κέντρο, στην οδό Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εν μέσω έντονων πανηγυρισμών και χειροκροτημάτων.

«Η πόλη μας μίλησε, οι πολίτες μίλησαν (…) Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας. Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.

«Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα ακόμα και όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κ. Πελετίδης : Το αποτέλεσμα ήρθε από τον πατραϊκό λαό

Την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου Πατρέων κατάφερε να επιτύχει στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κώστας Πελετίδης.

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν έγινε κατορθωτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης στην πρώτη του δήλωση.

Δ. Πτωχός: Η Πελοπόννησος αξίζει περισσότερα και θα το αποδείξουμε

«Οι πολίτες αποφάσισαν σήμερα μαζί να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά» είπε ο Δημήτρης Πτωχός, νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Μετά από μια τόσο σπουδαία νίκη, θέλω να πω και τα πολύ μεγάλα ευχαριστώ. Οφείλω πρώτα απ’ όλα φυσικά σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν», τόνισε ενώ πρόσθεσε: «Στους υποψηφίους του συνδυασμού μας. Παιδιά θα είμαστε πάντα μαζί, η ομάδα όπου ήμασταν. (…) Θα δουλέψουμε μαζί για την επόμενη μέρα. (Τους ευχαριστώ) για τη σκληρή δουλειά που έκαναν και κυρίως για την ανιδιοτέλεια. Δώσαμε μαζί έναν πολύ μεγάλο αγώνα, έναν πολύ καλό αγώνα που θα τον θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου».

«Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε, τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Δυτική Μακεδονία – Γ. Αμανατίδης: Η νίκη μας είναι νίκη όλων των πολιτών

«Κερδίσαμε τα όνειρά μας και όσα επενδύσαμε για τον τόπο μας. Η νίκη μας είναι νίκη όλων των πολιτών», είπε ο Γιώργος Αμανατίδης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δ. Κουρέτας μετά την νίκη του έναντι του Κ. Αγοραστού: «Δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι πληγωμένη»

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθαρή ήταν η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, έναντι του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, με την ενσωμάτωση στο 94,02%.

«Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

«Κατορθώσαμε να πάμε τη Θεσσαλία πολύ ψηλά, να την ανεβάσουμε ψηλά, ψηλά στην Ευρώπη, ψηλά στον κόσμο. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε. Εμείς προσπαθήσαμε με τη δουλειά μας να επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο την εμπιστοσύνη τους», είπε ο κ. Αγοραστός μεταξύ άλλων.

Κέρκυρα: Νίκη Τρεπεκλή για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο Γιάννης Τρεπεκλής με ποσοστό 66,18% εκλέγεται περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με την ενσωματωση να έχει φτάσει στο 85%. Η αντίπαλός του και νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 33,82%. Ο κος Τρεπεκλής προηγείται με μεγάλη διαφορά στην Π.Ε Κέρκυρας, Κεφαληνίας, ενώ σε Ζάκυνθο και Ιθάκη οι διαφορές είναι μικρότερες, περίπου στις 10 μονάδες. Η κα Κράτσα προηγείται στην ΠΕ Λευκάδας με 25 μονάδες διαφορά. Στα Ιόνια Νησιά η αποχή ξεπέρασε το 70%.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Τεράστια ήταν η νίκη του Κώστα Μουτζούρη έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή στον 2ο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού κατάφερε να εκλεγεί ξανά Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με 54,70%.

Αναλυτικά η πρώτη δήλωσή του:

«Θέλω να συγχαρώ τον αντίπαλό μου για τον αγώνα που έδωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θέλω να τον συγχαρώ για ό,τι κατάφερε να κάνει. Όμως ο λαός του Βορείου Αιγαίου αρνείται τις δομές, αρνείται την μεταναστευτική κρίση. Θα σταθούμε όρθιοι και θα αντισταθούμε αν χρειαστεί. Σήμερα νίκησε η αυτοδιοίκηση. Σήμερα νίκησε ο λαός. Δεν νίκησαν τα κατεστημένα των Αθηνών. Κέρδισε ο λαός. Ευχαριστώ πολύ»

Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα μου. Κάνανε καταπληκτική δουλειά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές, είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής μετά την ήττα του από τον Κώστα Μουτζούρη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Θα εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έκανα πριν εμπλακώ, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το βόρειο Αιγαίο, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα νησιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φως, θα προσπαθήσω να ενισχύσω αυτό το υπέροχο φως του Βορείου Αιγαίου. Καλή συνέχεια σε όλους, καλή δύναμη και περισσότερο φως στο Βόρειο Αιγαίο».

Χ. Τοψίδης – Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Σε εμάς δεν χωράνε διακρίσεις, δεν χωράνε κόμματα»

Μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον ο Χριστόδουλος Τοψίδης, έναντι του Χρήστου Μέτιου.

«Δηλώνω υπεύθυνα, από αύριο θα είμαι Περιφερειάρχης για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν», είπε μεταξύ άλλων ο νέος Περιφεριάρχης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση ψήφων στις 6 περιφέρειες και τους 84 δήμους για το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Από τα έως τώρα στοιχεία, ο β' γύρος έφερε ανατροπές, με τη ΝΔ να κερδίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δ. Πτωχό να συγκεντρώνει 52,59%, έναντι 47,41% του Π. Τατούλη. 

Στις υπόλοιπες προηγούνται οι «αντάρτες» από το γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) με 59,50% κερδίζει τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος συγκεντρώνει 40,50%.

Στα Ιόνια νησιά και στη Δυτική Μακεδονία η κυβέρνηση χάνει από «γαλάζιους αντάρτες».

Συγκεκριμένα, στα Ιόνια νησιά κερδίζει ο Ιωάννης Τρεπεκλής με 66,19%, έναντι 33,81% της Ρόδης Κράτσα.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γ. Αμανατίδης κερδίζει με 56,73%, έναντι 43,27% του Γ. Κασσαπίδη.

Ήττα καταγράφει η ΝΔ και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής με 45,85% χάνει από τον Κ. Μουτζούρη με 54,15%.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρ. Τοψίδης με 50,71% προηγείται του Χρ. Μέτιου, ο οποίος συγκεντρώνει 49,29%. 

19:40

Μεγάλες ανατροπές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου τόσο στις έξι περιφέρειες όσο και στους πολλούς δήμους, με κορυφαίο εκείνο της πρωτεύουσας, όπου έγιναν σήμερα επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες σημαδεύτηκαν από ιστορικό ρεκόρ αποχής.

Στο 22,19% των ψήφων για τις Περιφερειακές Εκλογές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προηγείται ο Χριστόδουλος Τοψίδης με 52,06%.

Στο 16,39% του Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Κώστας Μουτζούρης με 53,3%.

Στο 29,92% της ενσωμάτωσης της Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γιώργος Αμανατίδης με 55,93%.

Στο 15,62% της Θεσσαλίας προηγείται ο Δημήτρης Κουρέτας με 56,3%.

Στο 28,1% των Ιονίων Νήσων πρώτος είναι ο Γιάννης Τρεπεκλής με 66,98%.

Στο 29,32%% της Πελοποννήσου προηγείται ο Δημήτρης Πτωχός με 51,70%.

19:30

Ξεκίνησε η διαλογή των ψήφων για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές και στον Δήμο Αθηναίων προηγείται ο Χάρης Δούκας.

Με την ενσωμάτωση στο 17,23% ο κ. Δούκας συγκεντρώνει 55,19% και ο Κ. Μπακογιάννης 44,81%.

19:00

Έκλεισαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, έξι Περιφέρειες δεν κατάφερα να εκλέξουν από την πρώτη Κυριακή Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, η συμμετοχή στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές είναι στο 31,21%, ενώ το ίδιο διάστημα στον α’ γύρο ήταν 42,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά με 24,6%, έναντι 40,8% την προηγούμενη Κυριακή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 13 περιφέρειες της χώρας:

Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στους δήμους όλης της χώρας:
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σχολεία: Σε ισχύ τα νέα, αυστηρά μέτρα για τα κινητά – Πότε προβλέπεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, το νέο «ποινολόγιο» για τους μαθητές, για την κατοχή κινητών τηλεφώνων και οποιαδήποτε ά...

Φόρτωση άρθρων...