Η ώρα των κρίσιμων εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου έφτασε. Προτού πλησιάσουμε στην… κάλπη, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε τα «SOS».

Η διαδικασία της ψηφοφορίας στις εκλογές δεν είναι δύσκολη, όμως οι πολίτες, ειδικά όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα προβλεπόμενα βήματα. Το πρώτο από αυτά είναι τα δούμε το πού ψηφίζουμε, μέσα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή στις εκλογές είναι ότι τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μη βγει άκυρο το ψηφοδέλτιο.

Εκλογές 2023: Πότε βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο

Oι σχετικές συνταγματικές διατάξεις προβλέπουν ότι ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να ακυρωθεί υπό πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις καθώς και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.

«Οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας» επισημαίνεται στη «χρυσή» εγκύκλιο για τις εκλογές που εξέδωσε προ ημερών το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι 10+1 περιπτώσεις

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, ένα ψηφοδέλτιο «βγαίνει» άκυρο:

  1. Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
  2. Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
  3. Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
  4. Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
  5. Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
  6. Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,

β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,

γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 - 6 του άρθρου 72,

δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,

ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και

στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

Τι δεν αποτελεί λόγω ακύρωσης του ψηφοδελτίου

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

• συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,

• ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,

• απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,

• ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και

• στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.