Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Έκρηξη βόμβας στην Σταδίου: Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική - Ανησυχία για αιματηρό «χτύπημα»

Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Αντιτρομοκρατική, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην συλλογή πληροφοριών, όπως η Κρατική Ασφάλεια και η ΔΙ.Δ.Α.Π., μετά την δυναμική επιστροφή της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Το «χτύπημα» στην οδό Σταδίου ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι αυτή η νέα γενιά τρομοκρατών είναι έτοιμη να αναλάβει ενέργειες υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου και να τις εκτελέσει άρτια.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για εντυπωσιακή αναβάθμιση σε σχέση με τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον μαντρότοιχο της έδρας των ΜΑΤ, ο οποίος λόγω αστοχίας δεν εξερράγη.  Πρέπει να σημειώσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε μία επιτυχημένη έκρηξη βόμβας, στην πλαϊνή είσοδο υποκαταστήματος τράπεζας στα Πετράλωνα, η οποία μπορεί να κρύβει περισσότερα απ’ όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε.

Το δεδομένο είναι πως μέσα σε δύο μήνες είχαμε την εμφάνιση τριών διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων με κλιμάκωση και αναβάθμιση της δράσης τους.

Η πρώτη εκτίμηση των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πρόσωπα που πέρασαν τον δικό τους… Ρουβίκωνα και εντάχθηκαν στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως. Μια νέα γενιά τρομοκρατών δηλαδή, με πρόσωπα «αχαρτογράφητα» για τις Αρχές, έτοιμα όμως να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση με «χτυπήματα» μεγάλου ρίσκου, σε μια περίοδο μάλιστα που στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί εμφανώς η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι αξιωματικοί «βλέπουν» ακόμα εμπλοκή προσώπων με εμπειρία στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως, οι οποίοι καθοδηγούν ιδεολογικά και επιχειρησιακά αυτή τη νέα γενιά, ενδεχομένως εξασφαλίζοντας τους και πρόσβαση σε όπλα και εκρηκτικά.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Πριν από την έκρηξη της βόμβας, έγιναν δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τα οποία άγνωστος προειδοποιούσε για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Αρχικά, ο άγνωστος ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ξανατηλεφώνησε διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Τι ερευνούν αστυνομία και αντιτρομοκρατική

Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών έχουν επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες ασφαλείας, όπου αναζητούνται ίχνη των δραστών, οι διαδρομές και οι κινήσεις τους.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ), που έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στη δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπάρχει παλιό «διευθυντήριο» που μετέφερε την τεχνογνωσία του σε μια νέα γενιά εκτελεστών.

Οπως επισημαίνουν, πρόκειται για καλά μελετημένη ενέργεια με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, η οποία δεν είχε καταγραφεί σε αντίστοιχες ενέργειες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιστροφή της τρομοκρατίας;

«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια, είδαμε προειδοποιητικό μήνυμα πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΜΑΤ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Στο Χημείο θα διαπιστωθεί η σύσταση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα απέναντι από το υπουργείο. Στην περίπτωση που πέρα από τη ζελατοδυναμίτιδα υπάρχει και πλαστικό εκρηκτικό C-4, ενδεχομένως να σχετίζεται αυτή η ενέργεια στο υπουργείο με την ενέργεια στο Γουδή. Σημειώνεται ότι στην ενέργεια στην έδρα των ΜΑΤ βρέθηκε ατόφια η βόμβα και κάποια αποτυπώματα.

Υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί βόμβα και τον Δεκέμβριο του 2016 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Για τον μηχανισμό που τότε είχε εξουδετερωθεί, την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Σχετικά με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα», τρία μέλη της είχαν συλληφθεί το 2019 και το 2021 και θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τις ένοπλες επιθέσεις, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το 2014, στην Πρεσβεία του Μεξικό το 2016, στην επίθεση με χειροβομβίδα στον σκοπό της Πρεσβείας της Γαλλίας τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ το 2017, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κόκοτας: Τα πρώτα ευχάριστα νέα για τον αγαπημένο τραγουδιστή - «Αναπνέει μόνος του»

Τα νέα είναι ευχάριστα για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος από την 28η Μαρτίου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» έπειτα από έμφραγμα και...

Η Αγιά Σοφιά το 560 μ.Χ.: Το πιο ανατριχιαστικό βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης – Αναβιώνει η Θεία Λειτουργία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «φαντάστηκε» πώς θα ήταν η Αγία Σοφιά του 560 μ.Χ. σε όλη της την δόξα σε μια λειτουργία, κατάμεστη, κατάφωτη, με τον αυτοκράτορα και τους αυλικούς μεγαλοπρεπώς...

Φόρτωση άρθρων...