Πέμπτη
01 Ιανουαρίου 2026

Ελληνικά τουριστικά γραφεία: «Επαναλειτουργούμε με ασφάλεια»

Ελλάδα
«Είμαστε δίπλα στους πελάτες για νέα ταξίδια, νέους ορίζοντες και μοναδικές εμπειρίες», αναφέρει ο Άρης Μαρίνης, Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού - ΓΕΠΟΕΤ.

Από τις αρχές Μαρτίου έως και σήμερα, η δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων ήταν κυριολεκτικά μηδενική, ο κλάδος βρέθηκε σε κατάσταση απόγνωσης, όπως συνολικά ο Τουρισμός από την πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε την ανθρωπότητα.

Στον Κώστα Τσαγκαράκη

Ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού - ΓΕΠΟΕΤ, Άρης Μαρίνης εξήγησε στο «Καρφί» τα γιγαντιαία προβλήματα που προέκυψαν και αναλύει το παρόν και το μέλλον των τουριστικών γραφείων και του Τουρισμού γενικότερα, μέσα από τις κινήσεις στήριξης που πρέπει να συνοδέψουν την τιτάνια προσπάθεια επιστροφής.

Τέλος, δίνει και μια νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι «η πολυετής σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών υπερκαλύπτει οποιεσδήποτε παροδικές αντιξοότητες. Είμαστε δίπλα τους με ασφάλεια για νέα ταξίδια, νέους ορίζοντες και μοναδικές εμπειρίες».

Κύριε Μαρίνη, πόσο σημαντικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία;

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τα εγχώρια τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή στις αρχές Μαρτίου.

Τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο του 2020 ήταν εξαιρετικά ευοίωνα, οι κρατήσεις, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τους αμιγώς καλοκαιρινούς προορισμούς της πατρίδας μας, εξελίσσονταν πάρα πολύ καλά και υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι αυτή τη χρονιά ο ελληνικός τουρισμός θα πετύχαινε και νέο ρεκόρ, κυρίως στα έσοδα.

Η βάσιμη αυτή αισιοδοξία σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση και την άνοδο του εσωτερικού τουρισμού, των Ελλήνων δηλαδή που είχαν αποφασίσει να ταξιδέψουν ξανά οργανωμένα ή μη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχαν οδηγήσει τον κλάδο σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και σε καινούρια τουριστικά λεωφορεία.

Όλα αυτά ανατράπηκαν μέσα σε μία στιγμή. Από τις αρχές Μαρτίου έως και σήμερα, η δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων ήταν κυριολεκτικά μηδενική, ο κλάδος βρέθηκε σε κατάσταση απόγνωσης.

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα ανταπόκριση της Πολιτείας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κλήθηκαν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα σε μία κατάσταση κυριολεκτικά χωρίς προηγούμενο. Υπήρξαν και υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει και στην έλλειψη ταχύτητας και ευελιξίας της Ευρώπης, από όπου εξαρτώνται καθοριστικά οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στα αιτήματα της Ομοσπονδίας ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεών μας και κυρίως τα εργασιακά είναι μάλλον ικανοποιητική, υπάρχουν όμως αρκετές εκκρεμότητες. Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρηματοδότηση των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, η οποία είναι ανεπαρκής.

Αναμένουμε με αγωνία τα νέα προγράμματα ευνοϊκής χρηματοδότησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να στηριχθούν κυρίως με κεφάλαια κίνησης οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις μέλη μας.

Όμως, τα δάνεια από μόνα τους δεν είναι λύση, καθώς ήδη οι επιχειρήσεις του κλάδου εξέρχονταν από την προηγούμενη πενταετία επιβαρυμένες σημαντικά και όλοι υπολογίζαμε στη φετινή χρονιά για την υπερκάλυψη των υποχρεώσεών μας, κάτι βέβαια που δεν θα γίνει.

Ποιά είναι τα μέτρα που πιστεύετε ότι είναι ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση που περιγράφετε; Αρκεί το άνοιγμα του τουρισμού από μόνο του;

Σίγουρα όχι. Όσο «ευνοϊκά» και αν εξελιχθεί η περίοδος από αρχές Ιουλίου και μετά - διότι ο Ιούνιος είναι ολοκληρωτικά χαμένος - οι βασικές αγορές που τροφοδοτούν τη χώρα μας με επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ δεν αναμένεται να ανοίξουν σε επαρκή βαθμό φέτος ή και καθόλου. Θα υπάρξουν επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα τουριστικά γραφεία που ήταν εξειδικευμένα σε κάποιες από αυτές τις αγορές, τα οποία θα έχουν εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο εργασιών.

Η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές και η παγίωσή του στο 13% για τα επόμενα χρόνια, η απευθείας επιδότηση - αποζημίωση των επιχειρήσεων του κλάδου με χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι ο επιπλέον δανεισμός, η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με χορήγηση voucher διακοπών μέσω των τουριστικών γραφείων με σημαντικά ευρύτερο κύκλο δικαιούχων, η στήριξη του εποχικού προσωπικού που δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί φέτος, η επιδότηση των τόκων των δανείων των πληττόμενων επιχειρήσεων μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021 και η επιτάχυνση των πληρωμών των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι σε θέση να στηρίξουν τον κλάδο μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Αλλά όχι για να κάνουν την ανατροπή.

Πόσο έτοιμος πιστεύετε ότι είναι ο Έλληνας και ο ξένος επισκέπτης για να ταξιδέψει ξανά;

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ιδιαίτερα ο Έλληνας δεν έπαψε να ονειρεύεται ποτέ ταξίδια και διακοπές και μόλις η υγειονομική κατάσταση της χώρας το επέτρεψε, τα τηλέφωνα στα τουριστικά γραφεία άρχισαν να χτυπούν ξανά, έστω και δειλά.

Ως Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή είχαμε ενεργή συμμετοχή στη θέσπιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις οδικές επιβατικές μεταφορές, οι προδιαγραφές που ετέθησαν ως προς την επάρκεια καθαρισμού είναι προς όφελος όλων μας και με βάση την ευοίωνη εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων αναμένουμε από την Πολιτεία την εξίσωση της πληρότητας των τουριστικών λεωφορείων με αυτήν των αεροπλάνων, στο 100% δηλαδή, το συντομότερο. Άρα ναι, με την τήρηση των μέτρων θεωρώ ότι οι οργανωμένες εκδρομές στη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά ασφαλείς και εξίσου μοναδικές και απολαυστικές, όπως και στο παρελθόν, οπότε και το ενδιαφέρον σταδιακά θα ισχυροποιείται.

Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε τόσο στους πελάτες όσο και στις επιχειρήσεις του κλάδου σας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν μέσω καταιγίδας;

Όσον αφορά τον κλάδο μας, τα μέλη γνωρίζουν ότι η υποστήριξη και η δράση της ΓΕΠΟΕΤ είναι αδιάκοπη και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι μαζί, λιγότερο ή περισσότερο, θα τα καταφέρουμε. Όσον αφορά τους πελάτες μας, να είναι σίγουροι ότι η πολυετής σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας υπερκαλύπτει οποιεσδήποτε παροδικές αντιξοότητες. Είμαστε δίπλα τους με ασφάλεια για νέα ταξίδια, νέους ορίζοντες και μοναδικές εμπειρίες.

Από το «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χιονισμένα τα ορεινά της Εύβοιας - Μέχρι και 50 εκατοστά το χιόνι σε κάποιες περιοχές (Videos)

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Αθανάσιο και προς την περιοχή Γλυφάδα το χιόνι έχει φτάσει περίπου τους 50 πόντους ...

Φόρτωση άρθρων...