Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Εμβόλιο Novavax: Στο 90% η αποτελεσματικότητα του

Ελλάδα
Tags: novavax

Στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος πρόκειται να φτάσουν στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες έρχεται στην χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. «Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις μη προνομιούχες χώρες».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.

Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες.

Η ίδια είπε ότι υπό μελέτη βρίσκονται τα δεδομένα για την χρησιμοποίηση του ως αναμνηστική δόση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς τη μετάδοση και τη χρονική διάσταση της ανοσίας.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».

«Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια», είπε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε: «Επειδη η τενχολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι πιο έντονες, αλλά δεν αναμένονται ξεχωριστές, ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Την υπεράσπιση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας μαζί με τον δικηγόρο ...

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε και δεύτερη σφαίρα σφηνωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου

Εντοπίστηκε δεύτερη σφαίρα από το επεισόδιο με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια καταδίωξης που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. ...

Φόρτωση άρθρων...