Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα: 

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. 

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πήρε θέση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας ότι είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια».

 

Οι δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς

Σε «βεντέτα» και συνθήκες «τεχνητής κράτησης» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε χθεσινές του δηλώσεις σχετικά με την προφυλάκιση των 67 Κροατών χούλιγκαν ο πρόεδρος της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Οπως τόνισε, σύμφωνα με το dnevnik.hr, «η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Το διάστημα αυτό λήγει τώρα και αν κρατηθούν όλοι, 100 άτομα, ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν -πήγαν να πολεμήσουν και εγώ αυτό δεν μπορώ να το υποστηρίξω-, είναι μία περίεργη συμπεριφορά. Αλλά οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους. Οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί».

«Αν οι ελληνικές Αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα εμπεριείχε στοιχεία εκδίκησης ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα, και αυτό σημαίνει μέσα στις πέντε ημέρες που ορίζει ο νόμος, θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

«Ακόμα και οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου (σ.σ. του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ) δεν είναι ξεκάθαρες», τόνισε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο Κροάτης πρόεδρος σχολίασε και την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των  Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους. Όπως ανέφερε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να εμπλακούν οι γονείς. Οι συλληφθέντες, πρόσθεσε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό. Αλλά το να έχεις υπό κράτηση 100 άτομα…».

«Τώρα οι περισσότεροι (σ.σ.: από τους οπαδούς) πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...