Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Επεσε στην Κρήτη το πρώτο πρόστιμο για αδικαιολόγητη κινητοποίηση διασωστικών δυνάμεων

Ελλάδα

Είναι η Περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα με τις περισσότερες διασώσεις. Τα Χανιά με το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών και φαραγγιών που διαθέτουν αποτελούν κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχεδόν καθημερινά την καλοκαιρινή περίοδο η πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, λιμενικό, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών αυτών, κινητοποιούνται προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν επισκέπτες οι οποίοι λόγω κακής εκτίμησης του κινδύνου, ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών.

Τι συνέβη

Όπως έγινε και την προηγούμενη Δευτέρα, όταν στις 22:00 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς περιπατητές στο μονοπατι Ε4 Σούγια προς Γιαλισκάρι.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δύο ομάδες Έρευνας – Διάσωσης μία από το Π.Κ. Καμπανού η οποία μπήκε στο μονοπάτι από το χωριό Προδρόμι και μια ομάδα απο το Π.Κ. Καντάνου μαζι με Εθελοντές Πυροσβέστες του Π.Κ. Βουτά από την περιοχή Γιαλισκάρι, συνοδεία και της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζευγάρι των Ολλανδών εντοπίστηκαν ακινητοποιημένοι λόγω αφυδάτωσης, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις άνεμους που έπνεαν στην περιοχή, από την δεύτερη ομάδα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων προς Σούγια.

Με την βοήθεια πυροσβεστών και ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκαν εκτός του μονοπατιού και στην συνέχεια προληπτικά στο Κ.Υ. Καντάνου για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους, ενώ διανυκτέρευσαν σε κατάλυμα της Παλαιόχωρας. Και μπορεί τη Δευτέρα να τους παρασχέθηκε κάθε βοήθεια και φροντίδα, την Τρίτη όμως σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων τους βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το πρώτο που κόβεται στην Κρήτη, καθώς κινήθηκαν σε περιοχή που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Τι προβλέπεται

Η Είσοδος στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 απαγορεύεται κατόπιν της σχετικής Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής ενότητας Χανίων Νίκου Καλογερή σε εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA.

Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, κάθε φορά που προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεσμεύεται για να πάρει μέρος σε κάποια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, απομακρύνεται από τον τομέα στον οποίο βρίσκεται σύμφωνα με το σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Τα διοικητικά πρόστιμα, όπως είπαν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε οι επισκέπτες της Κρήτης να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου χωρίς να κινδυνεύουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για κακοποίηση – «Με άρπαξε από τον λαιμό και απειλούσε ότι θα κοινοποιήσει φωτογραφίες μου»

Σοκ προκαλεί η μαρτυρία μίας 40χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατήγγειλε τον σύντροφο της για ενδοοικογενειακή βία και για εκδικητική πορνογραφία. Η 40χρονη κατήγγ...

Φόρτωση άρθρων...