Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Επιδεινώνονται διαρκώς οι δείκτες της πανδημίας - Πιέζεται το ΕΣΥ - Εκκλήσεις για εμβολιασμό

Με ιδιαίτερη ένταση εκδηλώνεται το 4ο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, σφυροκοπώντας πιο έντονα την περιφέρεια, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους.

Ελλάδα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το σύστημα υγείας, καθώς με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, είναι μεγάλη, με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και με εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν με συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τους υψηλούς αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων, με τις προβλέψεις για την κορύφωση της νόσου το προσεχές διάστημα να είναι δυσοίωνες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στις ΜΕΘ, ενώ οι γιατροί αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι.

Με 40 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, έκλεισε η εφημερία στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, 25 νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και 89 ασθενείς βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid . Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις έχουν οι μετρήσεις των λυμάτων, αλλά και τα κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, πέθανε από κορονοϊό ένας 59χρονος μοναχός από το Άγιο Όρος ο οποίος ήταν διασωληνωμένος. Με το θάνατο του πατέρα Παντελεήμονα, ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε στους 9.

Στη Λάρισα, ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία και οι γιατροί κάνουν λόγο για επικίνδυνες εφημερίες επισημαίνοντας ότι η πορεία και η εξέλιξη των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται δεν έχει καμία σχέση με αυτή των ανεμβολίαστων. Όπως αναφέρουν περισσότερα από 100 περιστατικά καταφθάνουν σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων, ενώ ένας ειδικός γιατρός με δύο ειδικευόμενους καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά ακόμα και αυτά που είναι non covid. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προειδοποίησαν για επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και για επικίνδυνες -για την υγεία των πολιτών- παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. «Δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που αξίζει και δικαιούται ο κάθε πολίτης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, του αριθμού που νοσηλεύεται στις εντατικές, αλλά και του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει στις εντατικές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας σε κάθε εφημερία. Τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ασθνείς μεταφέρονται και από την επαρχία στο λεκανοπέδιο για να νοσηλευτούν.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορωνοίό, ενώ επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά.

Πρόβλεψη σοκ για τα κρούσματα

Με τα νέα κρούσματα να φθάνουν καθημερινά τα 7.000, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.

Η πρόβλεψη της καθηγήτριας επιδημιολογίας Θεοδώρας Ψαλτοπούλου στο MEGA σοκάρει.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το 70% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επίσης και το 86% των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ετοιμάζονται για «πόλεμο» στα νοσοκομεία

Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας για να αντιμετωπίσεις το 4ο κύμα πανδημίας, καθώς ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γαιτροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Μιλώντας στην  ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να γίνει προληπτικά δηλαδή να φροντίσουμε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ επισήμανε ότι μέχρι να συμβεί αυτό «πρέπει επειγόντως οι ήδη εμβολιασμένοι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση καθώς θα αυξήσει φοβερά την προστασία τους και θα πετύχει δυο στόχους τη μείωση της μετάδοσης στην κοινότητα αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία στο μικρό ποσοστό που οι εμβολιασμένοι την προκαλούν. Επίσης, θα αυξήσει τρομερά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο εμβόλιο γιατί πλέον δεν θα βλέπουμε εμβολιασμένους να είναι στα νοσοκομεία ή θα βλέπουμε ελάχιστους να είναι στις εντατικές. Θα είναι πλέον τόσο μικρό το νούμερο που ο άλλος θα κατανοεί πολύ εύκολα ότι δεν κινδυνεύει ουσιαστικά αν είναι πραγματικά εμβολιασμένος».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε λίγες μέρες οποιοδήποτε πιστοποιητικό θα εκδίδεται με φωνητική εντολή - Ο ψηφιακός βοηθός αναβαθμίζεται

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, αλλά και για την νέα εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρή...

Πρωτομαγιά: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ, ΟΣΕ και Προαστιακό - Δεμένα τα πλοία

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την Τετάρτη λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς. Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον...

Φονικό στο Μαρούσι: Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο κέντρο - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το φονικό που έγινε στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο. Ο δράστης του φονι...

Φόρτωση άρθρων...