Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Επίθεση με βιτριόλι: «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για την κατηγορούμενη - «Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας»

«Καταπέλτης» ήταν ο εισαγγελέας για την κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα κατά την αγόρευση του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι .

Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι, Έφη Κακαράντζουλα.

Ο εισαγγελέας είπε: «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Η αγόρευση του εισαγγελέα

Νωρίτερα, στην αγόρευσή του στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης αναφέρθηκε στη σχετική νομοθεσία που αφορά στην υπόθεση. Στη συνέχεια παρέθεσε στο δικαστήριο το ιστορικό της υπόθεσης, αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία αλλά και τη σχετική δικογραφία.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ της Ιωάννας και της κατηγορούμενης, ο εισαγγελέας ανάφερε ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την εξαδέλφη του θύματος.

Αναφορικά, με τη σχέση της Έφης Κακαραντζούλα με τον 40χρονο Νώντα, ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει».

Επιπρόσθετα, ο εισαγγελέας τόνισε πως η Ιωάννα είχε στείλει στην 36χρονη και φωτογραφία με τη συνομιλία της με τον Νωντα προκειμένου να την καθησυχάσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην άτυχη κοπέλα, ρωτώντας την «τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο;». Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά, τόνισε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Ωστόσο, ο Νώντας δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Η αγόρευση του Χαράλαμπου Μαστραντωνάκη συνεχίζεται με την παράθεση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης, και στη συνέχεια αναμένεται η πρότασή του επί της ενοχής της κατηγορουμένης και κυρίως για το νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων της.

Με μια αναλυτική αγόρευση τόσο για το νομικό μέρος της υπόθεσης όσο και για τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας ήταν κυριολεκτικά «καταπέλτης» για την 36χρονη δράστιδα της επίθεσης. 

Η τελευταία άκουγε προσηλωμένη τον Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη να αγορεύει και να ζητεί την ενοχή της. «Είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ποταπά κίνητρα, διακείμενη εκδικητικά και διακατεχόμενη από ίσος η κατηγορούμενη είχε ανθρωποκτόνο εγωισμό» τόνισε ακόμη ο εισαγγελέας. 

«Στόχευσε κυρίως στο πρόσωπό της Ιωάννας, την παραμόνευε για να της επιτεθεί με το βιτριόλι σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, απορρίπτοντας επί της ουσίας κάθε ισχυρισμό που προέβαλα κατά την απολογία της η 36χρονη, σχετικά με τα κίνητρα της επίθεσής της, ήτοι την «εμμονή» που, όπως είπε, είχε αναπτύξει με τον 40χρονο Νώντα για τον οποίο πίστευε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την Ιωάννα.

«Η ημέρα που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας»

Ο εισαγγελέας παρέθεσε όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και αναφερόμενος στην «πρόβα» της επίθεσης στην Ιωάννα από την κατηγορουμένη στις 19 Μαΐου του 2020 είπε: «Την παραμονή (σ.σ. της επίθεσης που έγινε εν τέλει στις 21 Μαΐου) η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα». 

Ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη ζήτησε άδεια από τη δουλεία της για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο στις 19 Μαΐου.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ημέρα της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε ως την «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας». Περιγράφοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 20 Μαΐου του 2020 έξω από το γραφείο της κοπέλας στην Καλλιθέα, είπε: «Εκείνη την ημέρα η κατηγορούμενη κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. 

Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά».

Περιγράφοντας την αποτρόπαια επίθεση σε βάρος της κοπέλας, η οποία ακολούθησε αμέσως μετά ο εισαγγελέας ανάφερε στο δικαστήριο: «Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09:55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας». Όταν ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε ανθρωποκτόνο εγωισμό οι φίλες και οι συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονται έξω από τη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε λυγμούς.

Κατά την αγόρευσή του ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης έδειξε φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση και ανέφερε: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια». Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή. 

«Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10 ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το θύμα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων», ανέφερε ο εισαγγελέας. 

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας είπε ότι «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Η δίκη διεκόπη για τις 26 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας κατά τις μετακινήσεις των εκδρομέων και απαγόρευση φορτηγών

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας κατά τις μετακινήσεις των εκδρομέων για το Πάσχα. Από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή θα ισχύσουν τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύ...

Φόρτωση άρθρων...