Δευτέρα
04 Μαΐου 2026

Έρευνα: Σχεδόν χωρίς περίθαλψη οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ελλάδα

Μέτρια ή καθόλου ιατρική φροντίδα λαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, μόνο οι μισές έγκυες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε είδη μητρικής φροντίδας, σύμφωνα με έρευνα των Γιατρών του Κόσμου.

Στην Ελλάδα συναθροίζονται περίπου 60,000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότερoι εκ των οποίων διαμένουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς και υπό ανθυγιεινές συνθήκες.

Οι μισές και παραπάνω από τις 20.000 αφίξεις φέτος είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η έρευνα των Γιατρών του Κόσμου σε 14.000 γυναίκες που έχουν νοσηλευτεί σε κλινικές της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια κατέδειξε ότι ένα ποσοστό μικρότερο του 47% των εγκύων είχε πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, πριν την παρέμβαση του οργανισμού.

Επίσης, βρέθηκε ότι ένα 72% των ιατρικών προβλημάτων των μεταναστών αντιμετωπίζονται «μέτρια» ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί καθόλου.

Ενώ οι περισσότερες χώρες υποδοχής προσφέρουν κάποιο είδος ιατρικής εξέτασης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, η ποιότητά της αμφισβητείται, καθώς την ίδια στιγμή αγνοούνται τα τυχόν ψυχολογικά προβλήματα σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση.

«Η κάθε μητέρα αξίζει μια καλή φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένες να ζουν δεν θα πρέπει να επηρεάσει αυτό το βασικό τους δικαίωμα», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.

Οι αναζητούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία και την ιατρική φροντίδα, όμως το δημόσιο σύστημα υγείας ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες να διαχειριστεί αυτόν τον αριθμό προσφύγων, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Πελαγία, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελαγιώ, Πελαγής, Πελάγιος Ιλάριος Μελής, Μέλος, Μέλιος, Μέλας, Μέλια, Μελίτσα

Κρήτη: Κατέρρευσε τμήμα μπαλκονιού από πολυκατοικία – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής στην οδό Ερωτόκριτου, στο κέντρο του Ηρακλείου, όταν τμήμα μπαλκονιού αποκολλήθηκε και έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας. Σύμφωνα μ...

Φόρτωση άρθρων...