Τρίτη
20 Ιανουαρίου 2026

Έρχεται παράταση του lockdown

Ελλάδα
Αναβάλλεται η επαναφορά του «click away» στο λιανεμπόριο

Παράταση του lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Όπως όλα δείχνουν, το lockdown θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Η συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει το κατά πόσο θα αρθεί – και σε ποιο βαθμό- το σκληρό lockdown της τρέχουσας εβδομάδας, ή εάν θα πάρει παράταση για ακόμη μια εβδομάδα.

Ακόμα, η επαναφορά του «click away» στο λιανεμπόριο οδεύει προς αναβολή για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει πως την ερχόμενη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ακόμα και για παραδόσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι με τους συναρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, φρόντισε ήδη από χθες να δείξει στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως δυσκολεύεται να συναινέσει σε μία τέτοια προοπτική.

Ειδικά καθώς αποδέχθηκαν, με δυσκολία, το αίτημα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και τούτο καθώς από τη μία υπάρχει ο φόβος για την εξέλιξη του ιικού φορτίου ως αποτέλεσμα της «χαλαρότητας» των εορταστικών ημερών και από την άλλη η προσπάθεια δημιουργίας «αναχωμάτων» έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με τον μεταλλαγμένο ιό, όπως ήδη διαφαίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το μεσημέρι. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή δεν δεχθεί την επαναφορά του μέτρου του «click away» στο λιανεμπόριο, τότε το ζήτημα πλέον θα ξανατεθεί σε μία εβδομάδα με την προοπτική επανεργοποίησης τους από τις 18 του μήνα.

Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα πάει ακόμα πιο πίσω το σχέδιο του «click inside», που θα άνοιγε και τα καταστήματα στους καταναλωτές με προκαθορισμένα ραντεβού.

Η επαναφορά σχολείων και λιανεμπορίου αποτελεί τον πυρήνα του προβληματισμού των περισσότερων ειδικών, οδηγώντας ορισμένους εξ’ αυτών στην αρνητική ψήφο για το άνοιγμα των σχολείων.

Την τελική επιλογή της Κυβέρνησης για την επάνοδο του «click away» θα καθορίσουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τον κορμό της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις έξι το απόγευμα, απαντώντας στην αγωνία του εμπορικού κόσμου.

Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν διά ζώσης τα μαθήματα σε όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Ακόμα, θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Για το λόγο αυτό, οι γονείς και κηδεμόνες που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολικά συγκροτήματα υποχρεούνται να στείλουν γραπτό μήνυμα sms στο 13033 με τον κωδικό 4.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ. Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Νέα παράταση δόθηκε στην αεροπορική οδηγία, με την οποία θα επιτρέπονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού, ενώ μία μία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυστηροποιούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας τους από την πανδημία μετά τις γιορτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, γιορτάζουν οι: Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση Φαβιανός

Σαν σήμερα - 20 Ιανουαρίου

Γεγονότα 1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη. Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες. 1932: Ο πρωθυπο...

Φόρτωση άρθρων...