Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Έβρος: Δέκατη μέρα μάχης με τις φλόγες – Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στη Ροδόπη

Ελλάδα
Tags: φωτιές

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για άλλο ένα βράδυ οι κάτοικοι περιοχών του Έβρου και της Ροδόπης, αφού οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για 10η μέρα.

Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου προς τη Δαδιά. Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ξανά να επιχειρούν.

Εκεί, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και προσέθεσε ότι μέχρι το πρωί οι δυνάμεις που επιχειρούν θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά , η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Κρίσιμο 48ωρο στη Δαδιά

Από το πρωί επιχειρούσαν πάνω από 300 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση. Ύστερα από σύσκεψη του Συντονιστικού, έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε ένα «deadline» 48 ωρών, καθώς την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι, γίνονται νότιοι κι αν δεν έχει οριοθετηθεί, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Απειλητικές είναι οι φλόγες στο δυτικό μέρος του «πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς.

«Με την αλλαγή του ανέμου θα υπάρχει μεγάλη μάχη αύριο πάνω από την Κοτρωνιά στην κορυφογραμμή που υπάρχει», τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και πήρε διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα η φωτιά έχει πλέον μια πιο υφεσιακή μορφή».

Προβληματισμός για το μέτωπο ανάμεσα σε Κασσιτερά και Κίρκη στην Ροδόπη

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Έβρο και Ροδόπη αναμένεται αύριο. Όπως επισήμανε μάλιστα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε σήμερα στον Έβρο , στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...