Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Από 16 ετών πλέον τα περιστατικά στη χώρα

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μηνιαία πλέον επιδημιολογική έκθεση για το λοιμώδες νόσημα, στη χώρα έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο έως και τις 9 Νοεμβρίου συνολικά 85 κρούσματα.

Πρόκειται για άνδρες, με την ηλικία τους ωστόσο στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνη της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι το νεότερο άτομο που δηλώθηκε ότι μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων είναι ανήλικο. Το ηλικιακό εύρος των κρουσμάτων στη σημερινή έκθεση είναι 16 έως 62 χρόνων, ενώ στην προηγούμενη το αντίστοιχο εύρος ήταν 19 έως 62 χρόνων.

Επιπλέον, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται κρούσματα χωρίς να αναφέρουν ταξίδι στο εξωτερικό. Τα περιστατικά που συνολικά μολύνθηκαν στο εξωτερικό αποτελούν το 28% των κρουσμάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίστηκαν κινητά, ναρκωτικά και μαχαίρι

Επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε τα ξημερώματα η Δίωξη Ναρκωτικών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε. και δυο αστυνομικών σκύλων. Κατά τη διά...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σάββατο, λόγω εκδηλώσεων για την Ολυμπιακή Φλόγα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση - παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. ...

Πρώτη καταδίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρώην διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), Ιωάννη Φωστιέρη, για τη φωτιά στ...

Φόρτωση άρθρων...