Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Ευλογιά των πιθήκων: Από 16 ετών πλέον τα περιστατικά στη χώρα

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μηνιαία πλέον επιδημιολογική έκθεση για το λοιμώδες νόσημα, στη χώρα έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο έως και τις 9 Νοεμβρίου συνολικά 85 κρούσματα.

Πρόκειται για άνδρες, με την ηλικία τους ωστόσο στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνη της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι το νεότερο άτομο που δηλώθηκε ότι μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων είναι ανήλικο. Το ηλικιακό εύρος των κρουσμάτων στη σημερινή έκθεση είναι 16 έως 62 χρόνων, ενώ στην προηγούμενη το αντίστοιχο εύρος ήταν 19 έως 62 χρόνων.

Επιπλέον, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται κρούσματα χωρίς να αναφέρουν ταξίδι στο εξωτερικό. Τα περιστατικά που συνολικά μολύνθηκαν στο εξωτερικό αποτελούν το 28% των κρουσμάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Τον χτύπησα με μία πέτρα στο κεφάλι» – Η ομολογία του 38χρονου που σκότωσε τον πατέρα του

Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί το άγριο έγκλημα της Άρτας, με τον γιο να σκοτώνει τον πατέρα του μετά από έντονο καβγά που είχαν μεταξύ τους, δίχως όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστή η α...

Κολωνάκι: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός σε αποθήκη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, καθώς εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός μέσα σε μπαούλο σε αποθήκη κτιρίου στο Κολωνάκι. Ο οπλισμός εντοπίστηκε σε κτίριο που βρίσκεται επί της Νεο...

Φόρτωση άρθρων...