Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 5 πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής

Ελλάδα

Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι «βλέπει» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Με το υπ΄αριθμ. 1368/22 βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται ότι πρέπει να γίνει ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας και οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Ομόφωνα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, διατάσσουν:

  • Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές  κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
  • Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Το βούλευμα αριθμεί περί τις 1.000 σελίδες. Σε ό,τι αφορά την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου οι δικαστές έλαβαν υπ' όψιν μαρτυρίες αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι τα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου με τον τραγικό απολογισμό των 103 νεκρών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίους επιχειρούσε στην φωτιά της Κινέτας μετέβη με μεγάλη καθυστέρηση στο Μάτι, όταν ήδη υπήρχαν αναφορές για νεκρούς, παρ’ ότι είχε λάβει εντολή να σπεύσει, ενώ άλλος αξιωματικός δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν έδωσε εντολή να σηκωθούν ελικόπτερα.

Η δικογραφία επιστρέφει στα χέρια του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών Αθ.Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος των πέντε και εφόσον η εισαγγελία την ασκήσει θα κληθούν εκ νέου σε απολογία για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του

Από θαύμα σώθηκε μαθητής λυκείου στην Πάτρα, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία καθώς ακούμπησε γυμνό καλώδιο ρεύματος το οποίο εξείχε από εντοιχισμένο «κουτί» στις σκάλες του σχολικού συγκ...

Φόρτωση άρθρων...