Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Φόβοι για πέμπτο κύμα της πανδημίας - Σκέψεις για νέα μέτρα

Τη βεβαιότητά τους ότι σύντομα θα επικρατήσει στην Ελλάδα η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες. 

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν από την πορεία των κρουσμάτων ότι η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία θεωρείται βέβαιη η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να χτίσει -μέσω των εμβολιασμών- το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα ανασχέσει την προέλαση της πανδημίας εν μέσω χειμώνα.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για πέμπτο κύμα της πανδημίας. 

«Δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Θα περιμένουμε τη συζήτηση στην Επιτροπή και τις εισηγήσεις» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πάντως ότι οι αποφάσεις για τη λήψη ή μη νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση μια σειρά αυστηρών μέτρων που αφορούν και στους εμβολιασμένους, και συζητήθηκαν και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προτείνουν ακόμη και τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τους εμβολιασμένους για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12). Δύο ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα.

Η απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων έχει παγώσει προς το παρόν.

Ακόμα (rapid ή self-test), από όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, πριν από τα γιορτινά τραπέζια και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ενώ, εισηγούνται και testing μετά τις γιορτές για την επιστροφή στην εργασία, στα σχολεία κ.α..

Ο στόχος των νέων μέτρων είναι η καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και η καθυστέρηση της επέλασης της «Όμικρον» στην χώρα.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ερχόμενες γιορτινές ημέρες προβλέπει τη διεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Προβλέπονται έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, εορταστικά πάρτι και νυχτερινά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, από χθες ισχύουν και οι πρόσθετες ειδικές ρυθμίσεις για την είσοδο στη χώρα. Όλοι οι ταξιδιώτες (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι), εισέρχονται μόνο με αρνητικό PCR (μοριακό) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακά πλάνα: Τα ακροβατικά των «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στον αττικό ουρανό

Αεροπορική επίδειξη στο Παλαιό Φάληρο στο ύψος του Φλοίσβου, από το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας διέσχισαν τον Αττικό ουρανό. Πρόκειται για...

Βόλος: Ψάρεψαν παράνομα χιλιάδες αχινούς

Είχαν βαλθεί να ξεκληρίσουν τον πληθυσμό των αχινών τρεις αλλοδαποί που ψάρεψαν χιλιάδες από την θαλάσσια περιοχή στον οικισμό του Μαράθου στον Δήμο Βόλου, παρ' όλο που θεωρούνται ...

Φόρτωση άρθρων...