Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Γεμάτα φεύγουν τα πλοία για τα νησιά του Αιγαίου - Η τουριστική κίνηση στα ελληνικά νησιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και οι αδειούχοι αναχωρούν  με αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα. Το αδιαχώρητο επικρατούσε το πρωί της Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά. Οι αδειούχοι του Ιουλίου ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, ενώ πολλοί είναι και οι ξένοι τουρίστες που παίρνουν τα πλοία για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά.

Από δύο-τρεις μέρες έως και βδομάδα υπολογίζεται ο χρόνος των διακοπών με πολλούς ταξιδιώτες να δηλώνουν πως οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι τόσο στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσο και στη διαμονή στα νησιά, με έμφαση τα νησιά των Κυκλάδων.

Αξιοσημείωτο είναι πως πολλοί δεν έχουν ακούσει για τις εκπτώσεις καθώς οι περισσότεροι έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους εδώ και καιρό και δεν μπορούν να κάνουν κάποια τροποποίηση.

Με όρους και προϋποθέσεις οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά – Αφορούν κυρίως οικογένειες με παιδιά

Η τουριστική κίνηση σε Κρήτη και Μήλο

Για την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

«Είναι μία ιστορία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Και βέβαια οι εκπτώσεις που γίνονται έρχονται πολύ αργά όπως και όλες οι αποφάσεις στην Ελλάδα. Οι κρατήσεις έχουν γίνει. Έχουν αυξηθεί τα εισιτήρια περί τα 35% όμως αν κάποιος θέλει να έρθει φθηνά, θα βρει ένα ημερήσιο δρομολόγιο, το κατάστρωμα κοστίζει 36 ευρώ. Θα πάρει την οικογένειά του, και με ένα αυτοκίνητο, με 107 ευρώ μπορεί να έρθει. Αν θέλει καμπίνα στο ημερήσιο δεν υπάρχουν, ούτε στα νυχτερινά δρομολόγια. Οι Έλληνες όταν κάνουν αργά κρατήσεις, δεν μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν. Εκεί είναι 500 ευρώ πήγαινε – έλα για μία οικογένεια», ανέφερε ο Μιχάλης Βλατάκης.

«Πληρότητα σε καμπίνες δεν υπάρχουν, στα ΙΧ υπάρχουν και πάντα κατάστρωμα στα ημερήσια που δεν τίθεται και μεγάλο θέμα να ταξιδέψει κάποιος πρωί. Θέμα υπάρχει για κάποιον που θα έρθει με την οικογένειά του, η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, και δεν γίνεται με τους ντόπιους. Έχουμε κοντά στα 5 εκατομμύρια επισκέπτες και τα 200.000 διαθέσιμα δωμάτια είναι πιασμένα», πρόσθεσε ο Μιχάλης Βλατάκης.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Αντώνης Μάλλης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τουριστική κίνηση στην Μήλο.

«Είναι αυξημένες οι πληρότητες στη Μήλο και έχει έρθει περισσότερος κόσμος. Δεν έχουμε όμως στη διάθεσή μας αφίξεις, από εκεί και πέρα βλέπουμε μία σταθερή ανοδική πορεία στην παρουσία του κόσμου. Τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί παντού, έχουμε δει αύξηση της τάξεως του 25%. Για ένα άτομο για να πηγαινοέρθει στη Μήλο το εισιτήριο κοστίζει 96 ευρώ – 7 ώρες να πάει και 7 να έρθει – και η ακριβότερη στα Economy είναι 150 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα εισιτήρια είναι σίγουρα ένας αποτρεπτικός παράγοντας και σίγουρα έναν πελάτη που έχει υπολογίσει το μπάτζετ του, πονάει μία τέτοια αύξηση. Το να μπουν κάποιες εκπτώσεις τώρα τον Ιούλιο στα αλέ-ρετούρ στους πολύτεκνους είναι πιο πολύ «να είχαμε να λέγαμε». Η ουσία να είναι να έχουμε μια πιο σταθερή μείωση στα ναύλα εφόσον έχουν μειωθεί τα καύσιμα, που ήταν μία μεγάλη δικαιολογία. Έχει περάσει η πανδημία, υπάρχει κινητικότητα του κόσμου, δεν δικαιολογείται να έχουμε τα εισιτήρια στην τιμή που τα είχαμε όταν τα καύσιμα ήταν αυξημένα», συμπλήρωσε ο Αντώνης Μάλλης.

Για τα καταλύματα και την αύξηση των τιμών είπε: «δεν νομίζω ότι αυξήθηκαν αλόγιστα. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό στη Μήλο, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Το να βρεις προσωπικό είναι πολυπαραγοντικό, έχει σημασία και πώς είμαστε και εμείς ως επιχειρηματίες κι πόσο προσέχουμε το προσωπικό μας».

Η τουριστική κίνηση σε Σαντορίνη και Σύμη

Ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης του νησιού, Μανώλης Ορφανός, μίλησε στο MEGA για την τουριστική κίνηση.

«Έχουμε μία καλή τουριστική σεζόν, ωστόσο υπάρχει μία μικρή μείωση από το 2022 περίπου σε 10-12%. Όταν το 2019 είχαμε μία χρυσή χρονιά για τη Σαντορίνη, το 2022 είχαμε αύξηση περίπου στο 30% του τουριστικού προϊόντος μας. έχουμε τώρα μία μείωση 10-15% σε σχέση με το 2022. Έχουμε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των  ακτοπλοϊκών αλλά ιδιαίτερα των αεροπορικών και είναι αποτρεπτικό για κάποιον να έρθει στη Σαντορίνη. Ένα εισιτήριο αεροπορικό last minute κοστίζει 150-200 ευρώ. Είναι πολύ τσιμπημένα τα εισιτήρια. Έχει γίνει μία εξαγγελία ότι θα γίνει μια διορθωτή πράξη, αλλά για εμάς είναι αρνητικό τα εισιτήρια», υπογράμμισε ο Μανώλης Ορφανός.

Ακόμα, ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης συμπλήρωσε: «Ξεκίνησαν οι Κινέζοι να έρχονται στο νησί μας. τον χειμώνα έιχαμε  σεζόν βάσει των Κινέζων. Έχουν ξεκινήσει να έρχονται πάλι οι κινέζοι μετά την άρση του αποκλεισμού για τον κορωνοϊό».

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση της Σύμης.

«Αν είναι ακριβά τα ακτοπλοϊκά την Σαντορίνη, φανταστείτε πόσο είναι να έρθεις στη Σύμη που είναι «άλλο τόσο» η διαδρομή. Είναι ένα καλό βήμα αυτό που έγινε, η μείωση των εισιτηρίων, άργησε βέβαια να γίνει γιατί ο κόσμος έχει ήδη κλείσει διακοπές. Οι επισκέπτες είναι ημερήσιοι από τη Ρόδο και επίσης υπάρχει πολύς κόσμος απ΄ τα κρουαζιερόπλοια. Ο κόσμος κάθεται 10-15 μέρες, έχουμε υπέροχες παραλίες, δεν φυσάει ποτέ εδώ, κι έχουμε πολύ ποιοτικό φαγητό, και η ποιότητα είναι κάτι που φέρνει και το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τώρα είναι δύσκολο να βρεις κατάλυμα αλλά εξαρτάται από το πού θες να μείνεις. Έχουμε και φεστιβάλ στη Σύμη και θα έχει πάρα πολύ κόσμο φέτος. Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα αλλά στη Σύμη βρίσκεις δουλειά. Έχει καλές συνθήκες για εργασία, καλά χρήματα και καλή διαμονή. Δεν έχουμε το πρόβλημα που έχουμε σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Διαφορετικές εστίες στον Ασπρόπυργο – Κατάσβεση στους Δελφούς

Διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει στη θέση Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αρχικά εκδηλώθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς χώρους στο Σοφό Ασπροπ...

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (28/4) ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ...

Φόρτωση άρθρων...