Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Γερμανικός Τύπος: Βλέπει «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο - Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Ερντογάν

O γερμανικό Τύπος ο οποίος εστιάζει στη στρατηγική κλιμάκωσης, που φαίνεται να επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δυσοίωνες προβλέψεις για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο διατυπώνει ο γερμανικό Τύπος ο οποίος εστιάζει στη στρατηγική κλιμάκωσης, που φαίνεται να επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Με τίτλο «Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» η Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle αναφέρει ότι «από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία», αυξάνεται ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, καθώς «περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο» και προσθέτει:

«Στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», κάνοντας επίσης μνεία στις παραβιάσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και πλησίον της Αλεξανδρούπολης.

Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Ερντογάν

«Πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν»- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα και σημειώνει πως οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι «στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».

Αναφέρει δε ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Ερντογάν φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. «Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα», επισημαίνει.

«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο

Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος» και παραθέτει τις δηλώσεις του Τούρκου διπλωμάτη πως «δεν μπλοφάρει» και πως «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο χάρος βγήκε παγανιά: Οδηγός μετά από σύγκρουση, σκορπάει τον τρόμο στον Καρέα (βίντεο)

Ένα πραγματικά απίστευτο περιστατικό συνέβη την Δευτέρα 22 Απριλίου στον περιφερειακό του Καρέα, στο ύψος της Καισαριανής, όπου οδηγός τράκαρε το όχημά του και συνέχιζε να οδηγεί μ...

Ξάνθη: Πέθανε 46χρονος Ανθυπασπιστής

Θρήνος στον Στρατό Ξηράς, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας ΕΜΘ Ανθυπασπιστής, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Πρόκειται για ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας) Ανθυπασπιστή Πεζικού, ο οποίος βρισκό...

Φόρτωση άρθρων...