Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

ΓΕΣ: Παροπλισμένα τα ελικόπτερα Χιούι που πλημμύρισαν στο Στεφανοβίκειο

Ελλάδα

Αίσθηση προκαλεί η φωτογραφία από το Αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού και δείχνει πολλά ελικόπτερα τύπου Χιούι (UH-1H Iroquois) μέσα στα νερά από τις πλημμύρες που χτύπησαν την Τρίτη, την Μαγνησία.

Κάποιοι θεώρησαν ότι ο λόγος που τα στρατιωτικά ελικόπτερα καθυστέρησαν να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα -έπειτα από τον κατακλυσμό ξημερώματα Πέμπτης- ήταν ότι η βάση στο Στεφανοβίκειο είχε πλημμυρίσει από την νεροποντή της Τρίτης. Ενώ η φωτογραφία με το νερό κάτω από τα Χιούι είναι πραγματική, ουδέν αναληθέστερον από τον ισχυρισμό ότι τα ελικόπτερα Χιούι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και διάσωση στις πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτό γιατί για την προσέγγισε περιοχών με τεράστιο όγκο νερού -όπως είναι ακόμη ο κάμπος- απαιτείται η χρήση ελικοπτέρων με ειδικό μηχανισμό χόιστ για την προσέγγιση των διασωστών με το ειδικό συρματόσχοινο από το οποίο ο στρατιωτικός κατεβαίνει στους εγκλωβισμένους, ενώ το ελικόπτερο αιωρείται από πάνω τους.

Τα ηλικίας 50-60 ετών ελικόπτερα Χιούι δεν διαθέτουν αυτόν τον μηχανισμό που διαθέτουν μόνο τα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και τα S-70B του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο λόγος που τα Σούπερ Πούμε, αλλά και τα S-70B του Πολεμικού Ναυτικού δεν πέταξαν πάνω από τα δεκάδες πλημμυρισμένα χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είναι ότι μέχρι το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου λόγω της χαμηλής νέφωσης και των συνεχώς κεραυνών, δεν μπορούσε να δοθεί άδεια να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, επισημαίνει ότι τα ελικόπτερα που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ανενεργά και διαβεβαιώνει πως όλα τα επιχειρησιακά ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ είναι ασφαλή. 

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει
μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ξέσπασμα συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι: Φώναζαν, πέταξαν καρέκλες (Videos&Photos)

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου. Στο άκουσμα των ποινών για τους έξι που κρίθηκαν ένοχοι για την ...

Φόρτωση άρθρων...