Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Γιατί οι ρυτίδες δεν περιμένουν τα γεράματα;

Ρυτίδες στα 30: Γιατί οι πρώτες γραμμές εμφανίζονται τόσο νωρίς;

Ελλάδα

Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, περισσότερο από το 50% των ενηλίκων έχουν ήδη αναπτύξει εμφανείς ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Πώς εξηγείται ότι κάποιοι αρχίζουν να αποκτούν ρυτίδες ήδη από τα 20 τους, ενώ άλλοι διατηρούν λεία και νεανική επιδερμίδα ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία;

Ας διερευνήσουμε πώς και γιατί σχηματίζονται ρυτίδες, τους παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη ρυτίδων με διαφορετικούς ρυθμούς και τις διαφορές στις ρυτίδες μεταξύ των εθνικοτήτων. Δείτε παρακάτω τί εξετάζει η επιστήμη, που βρίσκεται πίσω από το γιατί μπορεί να έχετε ρυτίδες νωρίς. 

Τι είναι οι ρυτίδες; 

Οι ρυτίδες, γνωστές και ως “γραμμές έκφρασης”, είναι μικρές διπλώσεις που σχηματίζονται στο δέρμα όταν χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητα να επανέρχεται στην αρχική του θέση. Αυτό συμβαίνει καθώς μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.  Οι ρυτίδες συνήθως εμφανίζονται πρώτα γύρω από τα μάτια, το στόμα και το μέτωπο, καθώς αυτές οι περιοχές του προσώπου κινούνται περισσότερο κατά την έκφραση συναισθημάτων και την ομιλία. Οι ρυτίδες του μετώπου σχηματίζονται από τη σύσπαση των μυών εκεί, ενώ οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια δημιουργούνται από τις κινήσεις των βλεφάρων και το χαμόγελο. 

Εσωτερικοί παράγοντες 

Η γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερες πρωτεΐνες κολλαγόνο και ελαστίνη, που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Αυτό αναγκάζει το δέρμα να γίνει λεπτότερο, ασθενέστερο και πιο επιρρεπές σε ρυτίδες. 

Η γενετική παίζει επίσης ρόλο. Μερικοί άνθρωποι έχουν απλά δέρμα που είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο, καθιστώντας τους προδιάθεση για πρόωρη ρυτίδωση. Το εθνοτικό υπόβαθρο μπορεί επίσης να επηρεάσει το σχηματισμό ρυτίδων. Εκείνοι με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να αναπτύσσουν ρυτίδες νωρίτερα από εκείνους με πιο σκούρους τόνους δέρματος. 

Οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης την υγεία του δέρματος. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν συμβάλλουν σε ξηρότερο, λεπτότερο δέρμα που εμφανίζει ρυτίδες πιο εύκολα. Ο κύκλος εργασιών των κυττάρων του δέρματος επιβραδύνεται επίσης με την ηλικία, προκαλώντας τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος και την εμφάνιση πιο θαμπού  δέρματος. 

Εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν ρυτίδες 

Υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό ρυτίδων και να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός μας. Μερικές από τις κύριες εξωτερικές αιτίες των ρυτίδων περιλαμβάνουν: 

Έκθεση στον ήλιο και ακτίνες UV 

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη ρυτίδωση. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο διεισδύει στο δέρμα και διασπά τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δερματικό στρώμα του δέρματός μας. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη δίνουν στο δέρμα μας νεανική δύναμη και ελαστικότητα. Όταν υποβαθμίζονται, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να κρεμάει και να ζαρώνει. Οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, τα χέρια είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ρυτίδες που προκαλούνται από τον ήλιο. 

Κάπνισμα 

Το κάπνισμα προκαλεί στένωση και συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα εξωτερικά στρώματα του δέρματός μας. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος και εξαντλεί το δέρμα από οξυγόνο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Στερημένο από θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, το δέρμα γερνάει γρηγορότερα και γίνεται επιρρεπές σε ρυτίδες. Οι κινήσεις του προσώπου που γίνονται κατά το κάπνισμα, όπως το σούφρωμα των χειλιών κατά την εισπνοή, συμβάλλουν επίσης στις ρυτίδες γύρω από το στόμα.

Ρυτίδες στα 30: Γιατί οι πρώτες γραμμές εμφανίζονται τόσο νωρίς;

Εκφράσεις προσώπου 

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου και εκφράσεις όπως συνοφρύωμα, στραβισμός, χαμόγελο ή ανύψωση των φρυδιών προκαλούν ρυτίδες τσαλακώνοντας το δέρμα με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι δυναμικές ρυτίδες τείνουν να εμφανίζονται πρώτα σε περιοχές συχνής κίνησης όπως το μέτωπο, οι γραμμές στραβισμού γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και οι γραμμές γέλιου γύρω από το στόμα. Η ποσότητα του συνοφρυώματος, του χαμόγελου και άλλων εκφράσεων του προσώπου που κάνουμε επηρεάζει το πόσο σύντομα και πόσο βαθιά σχηματίζονται αυτές οι ρυτίδες. 

Παράγοντες τρόπου ζωής 

Οι καθημερινές μας συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων. Βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση και τις ρυτίδες περιλαμβάνουν: 

Δίαιτα 

Αυτό που τρώμε επηρεάζει το δέρμα μας. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη. Αυτό επιταχύνει τη γήρανση. Η κατανάλωση άφθονων αντιοξειδωτικών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φρούτων, λαχανικών, υγιεινών λιπών και άπαχων πρωτεϊνών παρέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που απαιτούνται για την παραγωγή κολλαγόνου και την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Η ενυδάτωση είναι επίσης απαραίτητη. 

Ύπνος 

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου και να επιτρέψει τη συσσώρευση βλάβης των κυττάρων του δέρματος. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα. Πηγαίνοντας για ύπνο νωρίς επιτρέπετε στο σώμα να επισκευάσει πλήρως τα κύτταρα του δέρματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Πίεση 

Το συνεχιζόμενο συναισθηματικό στρες προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία διασπά το κολλαγόνο. Η διαχείριση του στρες μέσω γιόγκα, διαλογισμού ή άλλων τεχνικών χαλάρωσης βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής που προκαλεί ρυτίδες. 

Ενυδάτωση 

Η κατανάλωση επαρκούς νερού κάθε μέρα υποστηρίζει τη συνολική υγεία του δέρματος. Η αφυδάτωση οδηγεί σε ξηρό, χαλαρό δέρμα που είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες. Η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ημερησίως γεμίζει τα κύτταρα, αυξάνει την ελαστικότητα και ξεπλένει τις τοξίνες. Με τη βελτιστοποίηση της διατροφής, του ύπνου, των επιπέδων άγχους και της ενυδάτωσης, μπορούμε να επιβραδύνουμε τις εγγενείς και εξωγενείς διαδικασίες γήρανσης. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει από το σχηματισμό ρυτίδων.

Ρυτίδες στα 30: Γιατί οι πρώτες γραμμές εμφανίζονται τόσο νωρίς;

Εθνοτικές διαφορές στις ρυτίδες 

Οι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτικών υποβάθρων τείνουν να αναπτύσσουν ρυτίδες με διαφορετικούς ρυθμούς και σε διαφορετικά μοτίβα με βάση τον τύπο του δέρματος και τη χρώση τους. Εκείνοι με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και λιγότερη χρωστική μελανίνης συχνά αρχίζουν να εμφανίζουν λεπτές γραμμές και ρυτίδες σε μικρότερη ηλικία. 

Το ανοιχτόχρωμο και διάφανο δέρμα επιτρέπει σε περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο να διεισδύσει και να βλάψει τις ίνες κολλαγόνου στο δερματικό στρώμα του δέρματος. Το πιο σκούρο δέρμα με περισσότερη μελανίνη προστατεύει καλύτερα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ρυτίδες. Οι εθνικότητες που είναι επιρρεπείς σε λεπτότερο, πιο χλωμό δέρμα όπως οι Καυκάσιοι και οι Ασιάτες τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερες ρυτίδες που σχετίζονται με τον ήλιο με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνες με πιο σκούρες επιδερμίδες. 

Πέρα από την έκθεση στον ήλιο, οι ρυτίδες διαφέρουν επίσης μεταξύ των εθνικοτήτων με βάση τις εγγενείς διαφορές στη δομή του δέρματος. Εκείνοι της αφρικανικής και μεσογειακής καταγωγής έχουν συχνά παχύτερα δερματικά στρώματα που είναι πιο ανθεκτικά στις ρυτίδες. Το δέρμα τους μπορεί να παραμείνει πιο λείο και πιο σφιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσει σημάδια γήρανσης. Το εθνοτικό υπόβαθρο μπορεί επίσης να επηρεάσει το τυπικό μοτίβο και τη θέση των ρυτίδων. Οι Καυκάσιοι τείνουν να αναπτύσσουν οριζόντιες γραμμές μετώπου, ενώ οι Ασιάτες είναι πιο επιρρεπείς σε κάθετες ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών. 

Συνοπτικά, οι ρυτίδες εμφανίζονται με ποικίλους ρυθμούς και μοτίβα με βάση την εθνικότητα και τα συνοδευτικά χαρακτηριστικά του δέρματος, όπως η απόχρωση και το πάχος του δέρματος. Η κατανόηση του ρόλου που παίζει η γενετική μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό ρεαλιστικών προσδοκιών γύρω από τις ρυτίδες με την ηλικία. 

Πρόληψη ρυτίδων 

Ενώ οι ρυτίδες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε και να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους. Κάνοντας έξυπνες επιλογές τρόπου ζωής και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων και να κρατήσει το δέρμα σας νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εδώ είναι μερικοί από τους κορυφαίους τρόπους για την πρόληψη των ρυτίδων: 

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό καθημερινά 

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο είναι μία από τις κύριες αιτίες των ρυτίδων, ειδικά στο πρόσωπό σας. Η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα είναι απαραίτητη. Εφαρμόστε το ακόμα και όταν έχει συννεφιά και αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. 

Ρυτίδες στα 30: Γιατί οι πρώτες γραμμές εμφανίζονται τόσο νωρίς;

Ενυδατώστε τακτικά 

Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Αναζητήστε ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη. Η ενυδάτωση βοηθά να γεμίσει το δέρμα και αποτρέπει την ξηρότητα που προκαλεί ρυτίδες. 

Κάντε μια υγιεινή διατροφή 

Αυτό που τρώτε επηρεάζει το δέρμα σας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και Ε από φρούτα και λαχανικά μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί προάγουν επίσης το νεανικό δέρμα. 

Κόψτε το κάπνισμα 

Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση και το σχηματισμό ρυτίδων εξαντλώντας τα θρεπτικά συστατικά από το δέρμα και μειώνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των ρυτίδων. 

ΠΗΓΗ: viorama.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στάσεις εργασίας αύριο Πρωτομαγιά στο Μετρό - Δείτε πώς θα κινηθούν τα μέσα και ποιοι απεργούν

Στη γενική 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς, τη Μεγάλη Τετάρτη (01/05), συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σωματεία των οποίων έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας...

Φόρτωση άρθρων...