Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γλυφάδα: Η σκοτεινή ιστορία του τραπεζίτη της μαφίας των ναρκωτικών που «ξέπλυνε» 250 εκατ. ευρώ

Ελλάδα

Ένας από τους μεγαλύτερους «υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης», ο οποίος ξέπλενε εκατομμύρια βρώμικου χρήματος από την εμπορία ναρκωτικών, είναι σύμφωνα με τη Εuropol o 52χρονος που συνελήφθη στη Γλυφάδα.

Ο «υπόγειος τραπεζίτης», Αλβανός με ελληνική υπηκοότητα, που έχει διακινήσει περίπου 250.000.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 10 μηνών, έπεσε στα χέρια της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ στη Γλυφάδα, μετά από άριστη συνεργασία που υπήρξε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ολλανδικών αρχών.

Ο 52χρονος που εναντίον του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κεφαλαίων φέρεται να μετέφερε το «βρώμικο χρήμα» όπου είχαν ανάγκη τα κυκλώματα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του άνδρα ξεκίνησε πριν από 6 μήνες, όταν διωκτικές αρχές της Ολλανδίας συνέλαβαν άτομα που σχετίζονται με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Έπειτα από έρευνα στις ηλεκτρονικές τους συσκευές, εντόπισαν μια επαφή με τρία γράμματα. Όταν την ταυτοποίησαν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο το οποίο διαμένει στην Ελλάδα.

Τότε, ενημερώθηκε η ελληνική πρεσβεία και ξεκίνησαν οι η έρευνες από το τμήμα δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ για να εντοπιστεί ο 52χρονος που έχει γεννηθεί στους Αγίους Σαράντα και ζει στην Ελλάδα. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι είχε ιδρύσει κι ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας real estate στη Γλυφάδα.

Αμέσως ξεκίνησε η παρακολούθηση του και η σύλληψη του έγινε στις 31 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα οι αρχές είχαν καταφέρει να βρουν τις οδηγίες που έδινε σε… κούριερ χρημάτων για τη διακίνηση μέσω κρυπτοεφαρμογών.

Δηλαδή, μιλούσε με τις επαφές στην Ολλανδία και τους έδινε οδηγίες για το πώς θα διακινήσουν τα χρήματα, στέλνοντάς τους από το ένα μέρος στο άλλο με μεγάλα ποσά. Οι… κούριερ τον ενημέρωναν κάθε βράδυ, στο τέλος της ημέρας, για τα ποσά που διακίνησαν και πού τα πήγαν.

Μετά τη σύλληψή του, δεσμεύθηκε όλη η περιουσία του μεταξύ των οποίων και διαμερίσματα που είχε μεταβιβάσει στην εταιρεία.. Ο ίδιος διατηρούσε χαμηλό προφίλ και ισχυρίζεται ότι είναι αθώος για όσα του καταλογίζουν.

Η σκοτεινή ιστορία του

Ο «σκιώδης τραπεζίτης» του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών που συνελήφθη στις 6 Ιουνίου στη Γλυφάδα κατάγεται από τους Αγίους Σαράντα. Μέλος εγκληματικής οργάνωσης από την νεαρή του ηλικία διατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια ένα χαμηλό προφίλ. Κατάφερε να περνά απαρατήρητος. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει φάκελος με την ποινική του δράση, ούτε στην Αλβανία, ούτε και στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια και στις δύο χώρες έχει λευκό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τα αλβανικά ΜΜΕ και την Europol ο «σκιώδης τραπεζίτης» βαρύνεται με μία αδιάκοπη εγκληματική δραστηριότητα τουλάχιστον από το 1998, όταν ήταν δηλαδή 27 ετών.

Ο 52χρονος, από τους Αγίους Σαράντα, θεωρείται από την Europol ως ένα από τα «μεγάλα ψάρια» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.

Αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους πολλούς μετανάστες που δεν έχουν εντοπίσει και δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, παρόλο που οι επαφές τους με τον υπόκοσμο μπορεί να είναι ενεργές.

Το προφίλ του 52χρονου δεν είναι άγνωστο στην τοπική αστυνομία. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θεωρούνταν άτομο που διατηρούσε ισχυρές διασυνδέσεις με διεθνείς διακινητές ναρκωτικών, κυρίως μαριχουάνας, από την Αλβανία στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχει καθαρό ποινικό μητρώο στην Αλβανία.

Όμως το 1998 στον Καναδά, όπου αποδεικνύεται, συμμετέχει με κάποιον Θ. Π από τους Αγίους Σαράντα επίσης, στην επενδυτική εταιρεία «Quebec Inc.» που δραστηριοποιείται μέχρι το 2012. Στη συνέχεια ο Μπάκο ανέπτυξε δραστηριότητες στην Ελλάδα για λογαριασμό βεβαίως του οργανωμένου εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια, ο 52χρονος είναι κάτοχος του 99% των μετοχών σε μία εταιρεία Real Estate στην Ελλάδα.

Στην εταιρεία αυτή ανήκει το πολυτελές διαμέρισμά του στη Γλυφάδα, όπου και συνελήφθη από άνδρες του ΣΔΟΕ καθώς και αρκετά διαμερίσματα που αγοράστηκαν στη Δάφνη και στην Ηλιούπολη. Μέσω αυτής της εταιρείας αποδεικνύεται ότι ξέπλενε χρήματα για το καρτέλ ναρκωτικών προερχόμενα κυρίως από την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Υπάρχουν αποδείξεις για το πώς έδινε οδηγίες σε «ταχυμεταφορείς» για την παραλαβή χρημάτων τα οποία μετατρέπονταν σε κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια ξεπλένονταν με την ηλεκτρονική μεταφορά τους σε υπεράκτιες εταιρείες κυρίως στο Ντουμπάι. Οι ολλανδικές αρχές έφτασαν στο όνομα του μετά την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, από τις επικοινωνίες των οποίων μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, ανακάλυψαν ένα κωδικοποιημένο όνομα που αργότερα αποδείχθηκε ότι ανήκε στον 52χρονο.

Ο 52χρονος φαίνεται να μετακόμισε από την Αλβανία στην Ελλάδα για τελευταία φορά, τουλάχιστον νόμιμα, το 2010 μέσω άδειας διέλευσης και μέσω παλαιού διαβατηρίου, το 2009. Δεν φαίνεται να διαθέτει βιομετρικό διαβατήριο σύμφωνα με το σύστημα TIMS, ενώ οι υποψίες είναι ότι μπορεί να ήρθε αργότερα στην Αλβανία μέσω της παράνομης διέλευσης.

Στην Ελλάδα διατήρησε χαμηλούς τόνους και κυκλοφορούσε με μία μοτοσυκλέτα Harley Davidson. Το διαμέρισμά του στη Γλυφάδα είναι πολυτελές. Η σύλληψή του από τις ελληνικές αρχές πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, αλλά δημοσιοποιήθηκε από δύο ανακοινώσεις της Europol και της Ελληνικής Αστυνομίας στις 6 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Συνελήφθησαν 25 άτομα για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε αστικά λεωφορεία

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία στην Πάτρα, έπειτα από τις φθορές σε αστικά λεωφορεία και την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πόλης. Ομάδα νεαρών βγήκε έξω από...

Φόρτωση άρθρων...