Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: Βρετανικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν με αλλαγή νόμου

Ελλάδα

Σε μια περίοδο που οι συζητήσεις πάνω στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν αναζωπυρωθεί, αποχαρακτηρισμένο έγγραφο έρχεται να δώσει μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον αγώνα της ελληνικής διεκδίκησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να αλλάξει.

Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και σε αυτή τη νομοθεσία «πατούν» οι υπεύθυνοι όταν στο προσκήνιο επανέρχεται το αίτημα επιστροφής.

Απασχόλησαν, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.

Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη.

Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εντοπίζουν νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου – Εικόνες-σοκ

Στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου στο Πασαλιμάνι και τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού, ...

Κόρινθος: Σορός ηλικιωμένης εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου

Πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας ανασύρθηκε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κόρινθο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το πρωί η Λιμενική Αρχή της Κορίνθου από το...

Φόρτωση άρθρων...