Τετάρτη
17 Δεκεμβρίου 2025

H Fraport Greece παρουσιάζει το μέλλον του Αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας»

Ελλάδα

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών και την αναβάθμιση της Κέρκυρας ως τουριστικό προορισμό
Kέρκυρα - Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαΐου στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Fraport Greece παρουσίασε τα αναλυτικά κατασκευαστικά σχέδιά της για το Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην τοπική κοινωνία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών τουριστικών φορέων και τα τοπικά ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της λειτουργίας και διαχείρισης των 14 αεροδρομίων στις 11 Απριλίου, η Fraport Greece υλοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα μέσω των οποίων ενημερώνει όλους τους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα σχέδιά της για τα αεροδρόμια.

O κ. Alexander Zinell, Δ/νων Σύμβουλος της Fraport Greece, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε τα σχέδια ανάπτυξης και αναβάθμισης του αεροδρομίου Ι. Καποδίστριας. Η Κέρκυρα είναι ένα μοναδικό νησί. Η φυσική ομορφιά της, η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, η αρχιτεκτονική της και όλο το περιβάλλον της, την κάνουν έναν δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Αποστολή μας είναι να βελτιώσουμε την εμπειρία των επιβατών, ώστε να είναι αντάξια του προορισμού. Διαθέτουμε τη γνώση και τα εργαλεία και το έχουμε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο. Κάτι που μας έχει διδάξει η εμπειρία μας είναι ότι δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας.

Μπορούμε μόνο σε συνεργασία με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε τόπου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να συζητήσουμε πώς θα αναπτύξουμε το αεροδρόμιο έτσι ώστε να χτίσουμε μαζί ένα σπουδαίο μέλλον για την Κέρκυρα».

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Fraport Greece, θα κατασκευαστεί ένας νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του αεροδρομίου κατά 24%, ενώ θα ανακαινιστεί ο υπάρχον τερματικός σταθμός.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών , οι οποίες περιλαμβάνουν: 27% αύξηση των σταθμών Check-in, 50% αύξηση των ζωνών ασφαλείας και 33% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών.

Σχετικά με το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων – Μία επωφελής επένδυση και για τα δύο μέρη:

• Το έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Παρέχει σημαντικές δυνατότητες και οφέλη για τον κλάδο του τουρισμού και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούν τα αεροδρόμια και τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την όμορφη Ελλάδα κάθε χρόνο.
• Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνή κλάδο του τουρισμού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποτελούν μία πύλη ζωτικής σημασίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της χώρας. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Όλα αυτά τα αεροδρόμια υποδέχτηκαν συνολικά περισσότερους από 23 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2015 συνολικά (ετήσια αύξηση 6%). Το 73% αυτών των επιβατών αποτελούν διεθνείς ταξιδιώτες.

• Στις αρχές του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε ένα διαφανή, διεθνή διαγωνισμό για δύο παραχωρήσεις, 40-ετούς διάρκειας, για τη λειτουργία, τη συντήρηση και ανάπτυξη 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία Fraport –Κοπελούζου συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε προσελκύσει κορυφαίους διεθνείς ενδιαφερόμενους.

• Το Νοέμβριο του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου ως προτιμητέο πλειοδότη για τις παραχωρήσεις, 40-ετούς διάρκειας, για τις ομάδες Α και Β, με βάση την υψηλότερη προσφορά των 1,234 δισ. ευρώ και για τις δύο ομάδες.

• Η Fraport και ο Όμιλος Κοπελούζου δημιούργησαν από κοινού την εταιρεία Fraport Greece η οποία θα είναι ο παραχωρησιούχος για τις δύο παραχωρήσεις.

• Στις 14 Δεκέμβρη του 2015, η Fraport Greece υπέγραψε συμβάσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό κράτος για τις παραχωρήσεις, 40-ετούς διάρκειας για τις δύο ομάδες. Οι συμβάσεις βασίζονται στις ίδιες ακριβώς προσφορές της κοινοπραξίας Fraport- Κοπελούζου που επέλεξε το ΤΑIΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2014.

• Κατά την έναρξη της παραχώρησης, η Fraport Greece κατέβαλε συνολική αμοιβή παραχώρησης ύψους 1,234 δισ. Ευρώ.

• Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμιο δεν θα πωληθούν. Παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους.

• Στη διάρκεια της 40-ετούς περιόδου παραχώρησης, η Fraport Greece θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Fraport Greece θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίων στα πρώτα χρόνια, μέχρι το 2020. Στα επόμενα χρόνια, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις για τη συντήρηση και πιθανή αύξηση της χωρητικότητας, με βάση τον όγκο κίνησης. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. (περιλαμβάνοντας την επένδυση των 330 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Την εξιχνίαση της δολοφονίας του την έκανε ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας»

«Την εξιχνίαση της δολοφονίας του την έκανε ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας», τόνισε η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου συνεχίζοντας την αγόρευσή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθ...

Φόρτωση άρθρων...