Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Ελλάδα

Η Domino ή Do κατά το θείο Μάρκο, ή Domina κατά τη θεία Καίτη, ή το Domino κατά τη γιαγιά Γραμματική ήρθε στο σπίτι πριν από τεσσερισήμισι χρόνια από την Αμερική. Είναι ένα πραγματικό Chinese crested powderpuff, όπως και ο αδερφός της ο Ratatui ο Πρώτος, που είναι ένα real hairless Chinese crested.

Τα Chinese crested (κινέζος λοφιοφόρος) είναι αρχέγονη ράτσα. Υπήρχε στα ανάκτορα της Κίνας και ήταν ο σκύλος των ευγενών, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως θερμοφόρα, κάτω από τα μανίκια τους. Αν κάποιος προσπαθούσε να πάρει ένα Chinese crested μαζί του, έξω από την «Απαγορευμένη Πόλη», η ποινή ήταν θάνατος. Ήταν άτριχα σκυλιά με ένα τσουλούφι από τρίχες στο κεφάλι τους, αλλά στις μέρες μας δεν υπάρχουν μόνο τα πραγματικά (true hairless), υπάρχουν και τα τριχωτά, όπως η Domino, τα οποία τα δημιούργησαν οι Αμερικάνοι για να σώσουν τη ράτσα που κινδύνευε να εκφυλιστεί από τις ενδοδιασταυρώσεις. Έτσι, με διάφορες διασταυρώσεις δημιούργησαν τα powderpuff, δηλαδή τα Chinese crested με τρίχωμα, προκειμένου να διατηρηθεί το είδος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι υποαλλεργικά σκυλιά και μπορεί να προτιμηθούν από ανθρώπους που παρουσιάζουν αλλεργίες. Είναι κατά βάση κοινωνικά, χαρούμενα και φιλικά και έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με τα παιδιά. Δένονται συνήθως με έναν από την οικογένεια και το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνουν φοβικά εάν δεν κοινωνικοποιηθούν από νωρίς.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Την Domino την είπαμε έτσι γιατί ήταν ασπρόμαυρη. Το όνομά της παραπέμπει στο παιχνίδι Domino, πέφτει ένα και πέφτουν όλα. Είχε πολύ ωραία διχρωμία, όρθια αυτάκια και ήταν πολύ ναζιάρα. Έγινε γρήγορα η σταρ του σπιτιού και όχι μόνο.

Η Domino ήταν πάντα διακριτική και λίγο απόμακρη, καμία σχέση με τα άλλα Chinese, από την αρχή που ήρθε στο σπίτι προτιμάει την ηρεμία της -εγώ στην κρεβατοκάμαρα κι αυτή στο σαλόνι.

Σιγά-σιγά άρχισα να την παίρνω μαζί μου όπου κι αν πήγαινα: λίγο στην Καλών Τεχνών, στα μαθήματα Ιστορίας Τέχνης του Ιωαννίδη που την περίμενε πώς και πώς, για καφέ, στη θάλασσα, για φαγητό. Είναι δημοφιλής και αγαπητή και οι φωτογραφίες της στο Facebook παίρνουν τα πιο πολλά like.

Γρήγορα έγινε έργινε κάτι σαν την ουρά μου. Και δεν γαβγίζει ποτέ. Σπάνια ακούς τη φωνή της.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Ύστερα στο σπίτι ήρθε ο Norby, ο γόης με το όνομα από τη Δανία ή «δανικό» που λέει και ένας φίλος, δώρο από την κολλητή μου τη Μελίνα. Ήταν το πιο όμορφο κουτάβι που είδα ποτέ, ένας γητευτής της καρδιάς ή «κλέφτης φιλιών» κατά τη Βούλα, ασπροπορτοκαλής, αρκουδένιος, σαν ψεύτικος. Με το που τον έφερα σπίτι αποφάσισε από μόνος του να κοιμάται σε μαξιλάρι δίπλα στο δικό μου, πάνω στο κρεβάτι μου. Κι έγινε ο ταραξίας του σπιτιού. Tους κυνηγούσε όλους, έπεφτε πάνω τους και γαύγιζε σαν τρελός. Με τις φωνές του ξεσήκωνε τη γειτονιά και παρόλο που το σπίτι είναι μονοκατοικία κατάφερε να μας στοχοποιήσει.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Έτσι άρχισα να τον παίρνω και αυτόν παντού μαζί μου. Στην Καλών Τεχνών, στις εκθέσεις φίλων, στα εγκαίνια των δικών μου εκθέσεων, στην Documenta 14. Ήταν η αδυναμία της φίλης μου της Αrnisa Zeqo και ήταν συνέχεια μαζί μας και όλη τη χρονιά στα Elective Affinities. Ο Paul Preciado τον είχε ονομάσει Documenta Dog. Μαζί γνωρίζαμε τον Daniel Garcia Andujar και τη Cecilia Vicuna, η σκυλοφατσούλα του φιγουράρει στις σελίδες τους στο Facebook. Έγινε ο λατρεμένος σκύλος των φωτογράφων και σίγουρα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σκυλιά της Documenta. Για δέκα μήνες ήταν από αγκαλιά σε αγκαλιά.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Όσο μικρός και αρκουδένιος κι αν ήταν όμως ο Norby, και παρόλο που ήταν μερικών μηνών, κατέφερε και άφησε έγκυο την Domino εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Ο υπέρηχος έδειξε ότι τα μωρά ήταν δύο, στην ακτινογραφία είδαμε ότι ήταν τρία. Τελικά γεννήθηκαν πέντε! Ο Santiago Bernabeu, o Bria, o Party all the time, χαϊδευτικά Snoopyη Αbba, το άσπρο-χρυσό powderpuff και η S ή Gloria Gaynor (I will survive) που ήρθε τελευταία.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Tώρα τα μωρά είναι 17 ημερών, η Domino δεν ήθελε να τα ταΐσει και έπρεπε να ξενυχτήσω για να την πείσω να τα θηλάσει, και έχουμε γίνει τόσοι πολλοί που ψάχνω πια μεγαλύτερο σπίτι να νοικιάσω.

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

Η Domina και ο Norby, ο γόης της Documenta

ΠΗΓΗ: greka.lifo.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρεις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στη Θεσσαλονίκη – Έκρυβαν εικόνες Αγίων, ιερά αντικείμενα και αρχαία νομίσματα

Στη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 61χρονου, της 55χρονης συζύγου του και μίας 83χρονης γυναίκας, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθ...

Καιρός: Ξεπέρασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη – Πού χτύπησε κόκκινο ο υδράργυρος

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας το Σάββατο 18/05 σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρο...

Ηλεία: Πέθανε 66χρονος που εισέπνευσε φυτοφάρμακο κατά διάρκεια ραντίσματος στη Γαστούνη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στη Γαστούνη στην Ηλεία μετά την είδηση πως ο 66χρονος άνδρας, ο οποίος χθες εισέπνευσε φυτοφάρμακο ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την κ...

Φόρτωση άρθρων...