Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ποια είναι η κατάσταση του 49χρονου που έχει ευλογιά των πιθήκων

Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» νοσηλεύεται ο 49χρονος που έχει διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων. Ο 49χρονος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και αποτελεί το πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικoύ Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα συμπτώματα που έχει περιγράφοντα ως «αρκετά ύποπτα» για ευλογιά των πιθήκων.

Ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός αλλά εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το εργαστήριο μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είπε σε εκπομπή  της ΕΡΤ ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός.

Ο ασθενής είχε «ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες». Ωστόσο ο καθηγητής είπε ότι «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης», αφού αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.

Ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 -14 ημέρες διευκρίνισε ο καθηγητής. Ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι «συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων», είπε ο Αλέξανδρος Στρατηγός. Χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα.

Μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα, απάντησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κορωνοϊό.

Από καμία χώρα που έχουν αναφερθεί περιστατικά δεν ηχεί συναγερμός παρ’όλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή, είπε ο Αλέξανδρος Στρατηγός.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες από την ανεύρεση των 2 ανήλικων κοντά σε γκρεμό 200 μέτρων - Πώς βρέθηκαν μέσα στη νύχτα

Bρέθηκαν οι δύο ανήλικοι που είχαν χαθεί στην περιοχή ανάμεσα στα Μανίκια και την Βρύση αργά χθες το βράδυ μετά από άριστα συντονισμένη και γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής ...

Χανιά: Κατήγγειλε τον σύντροφό της για εκδικητική πορνογραφία - Συνελήφθη ο 43χρονος

Ένα ακόμη ενδοοικογενειακό επεισόδιο που σημειώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μια 41χρονη από την Αλβανία, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμ...

Φόρτωση άρθρων...