Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Η κρίση διώχνει τους Μηχανικούς - 4.000 διαγραφές σε ένα χρόνο

Ελλάδα

Μεγάλη αιμορραγία προκαλεί η κρίση στους μηχανικούς. Κάθε χρόνο, στα χρόνια των μνημονίων, πολλές χιλιάδες μηχανικοί σβήνονται από το ΤΕΕ, είτε γιατί μεταναστεύουν για εργασία στο εξωτερικό, είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Συνοδινός σε συνέντευξη Τύπου.

Ειδικά για το 2015 είπε πως οι διαγραφές έφτασαν τις 4.000.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνά ο κλάδος το ΤΕΕ προσπαθεί με κάθε πρόσφορο μέσο να βοηθήσει τους μηχανικούς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε ο Γιώργος Συνοδινός το ΤΕΕ προσφέρει νέες υπηρεσίες και διευκολύνσεις μέσω του site, διάφορων ηλεκτρονικών εφαρμογών, ενώ παρέχει και υποστήριξη σε επαγγελματικά θέματα.

Παράλληλα κάνει παρεμβάσεις ώστε μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή άλλων κοινοτικών πόρων να χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στους μηχανικούς, όπως για παράδειγμα η δημιουργία start ups, η επανεκκίνηση του προγράμματος “εξοικονομώ¨, τόσο για ιδιωτικά κτίρια όσο και για κτίρια του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε επίσης πως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι η παροχή εγγυοδοσίας, πράγμα που προωθείτε η παροχή εγγυήσεων από το ΤΜΕΔΕ, το τμήμα των μηχανικών που αφορά όλο το ασφαλιστικό σκέλος πλην των κύριων συντάξεων.

Στην προσπάθεια του ΤΕΕ να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση προβλημάτων των μηχανικών, όσο και της οικονομίας ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι κάνουν 14 προτάσεις.

Μιλώντας για το ΕΣΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να χαθούν 3 δισ. πόροι που θα πρέπει να απορροφηθούν ως το τέλος του χρόνου. Παραδέχτηκε ότι γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξουν απώλειες, αλλά υποστήριξε ότι πολλές φορές γίνονται πράγματα που ξεπερνούν τις προσπάθειες, γι΄ αυτό τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να επιταχύνουν το έργο τους.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων είπε πως από το 2011 ως σήμερα έχουν γίνει 860.122 δηλώσεις και έχουν εισπραχθεί 1,6654 δισ. ευρώ από τις νομιμοποιήσεις και πρόσθεσε πως αναμένεται να εισπραχθούν ακόμα 1,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα που σεν λύνονται γιατί κάποιοι υπουργοί δεν υπογράφουν τις αποφάσεις, παρότι προφορικά έχουν πει πως συμφωνούν και θα υπογράψουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακράτα: Συνελήφθη 74χρονος για επτά εμπρησμούς

Στη σύλληψη ενός 74χρονου προχώρησαν οι Αρχές. Ο εν λόγω άνδρας θεωρείται υπαίτιος για την πρόκληση επτά πυρκαγιών από πρόθεση στην περιοχή της Ακράτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ...

Ηράκλειο: Σύλληψη για άσκοπους πυροβολισμούς

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το πρωί αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήμα Μαλεβιζίου, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσε...

Φόρτωση άρθρων...