Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Πύρινη λαίλαπα στον Έβρο: Mεγάλη «μάχη» για να διασωθεί το δάσος της Δαδιάς

Ελλάδα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Έβρο και συνεχίζεται η μεγάλη μάχη για τον περιορισμό και την κατάσβεσή της. Οι φλόγες καίνε το δάσος της Δαδιάς, ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Το δυτικό μέτωπο της φωτιάς που πέρασε μέσα στο εθνικό Πάρκο της Δαδιάς όπως φαίνεται από τα πλάνα που κατέγραψαν τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μήκος πολλών χιλιομέτρων και κατακαίει το παρθένο δάσος.

Ένα από τα «πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου έχει παραδοθεί στις τεράστιες φλόγες που τροφοδοτούνται από το σπάνιο δάσος και οι εικόνες που ακολουθούν προκαλούν κυριολεκτικά σοκ και δέος.

Η φωτιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα. Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα», ενώ σηκώθηκαν και τα πρώτα εναέρια μέσα πριν από λίγο. Συγκεκριμένα ρίψεις νερού ξεκίνησαν να κάνουν 2 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, ενώ μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και ενισχύσεις.

Στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυτή την ώρα κάνουν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).

Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα και Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και έχουν πιάσει ήδη το βορεινό κομμάτι. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες θα δουλέψουν μέχρι το πρωί μέ στόχο να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

Με το πρώτο φως αρχίζουν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. 

Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα φτάσουν από την Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...