Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη με τις πυρκαγιές -Ξεκίνησαν οι δοκιμές, όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Ελλάδα

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που όλο και εντείνονται στον πλανήτη, συνεπεία της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι η ψηφιακή λύση στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων, τοποθετώντας πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα γίνει με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες -το ΑΙ εντοπίζει εστίες καπνού- και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού.

Σημειώνεται ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα, ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών, αφού θα έχει καταγεγραμμένο τον χώρο και τον χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

news

Ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται αυτά τα εργαλεία να εγκατασταθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το ότι οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού, αλλά και ύψος, κάνοντας έτσι τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου, που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές και απαιτεί αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κιάλια.

news

Τα δύο υπουργεία που βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους -Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης- κρατούν χαμηλούς τόνους, αφού πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα όντως δουλεύουν.

Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και, εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

news

Έτσι, σήμερα 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας o Βασίλης Κικίλιας και o υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρούσες και οι δυνάμεις του 9ου Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη των εταιρειών που παρουσίασαν τα συστήματά τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ας σημειωθεί πως από τις τρεις δοκιμές με εστίες καπνογόνων διαπιστώθηκε αυτόματος εντοπισμός καπνού με ταυτόχρονη αποστολή ακριβούς τοποθεσίας που μπορεί να διασυνδεθεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής.

Τέλος, επισημαίνεται πως δημιουργείται πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα είναι έτοιμη 1η Μαΐου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.

news

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Ελλάδας – «Αρίστης ποιότητας» το 95,8% των υδάτων κολύμβησης

Το 95,8% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι άριστης ποιότητας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023 που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό άριστων...

Φόρτωση άρθρων...