Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Η υποβάθμιση των σπουδών των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και ο ρόλος του Iδρύματος Ευγενίδου

Κάθε μέρα κυβερνητικοί και μη ανευθυνο-υπεύθυνοι και τα παπαγαλάκια τους δηλώνουν υπερήφανοι για την ελληνική ναυτοσύνη και διατυμπανίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια ναυτική χώρα και ότι είμαστε πρώτοι σε στόλο πλοίων με ελληνική σημαία.

Τα μεγάλα λόγια για τους έμπειρους και καταρτισμένους Έλληνες ναυτικούς, που το αστικό κράτος «φροντίζει να μορφώνει και εκπαιδεύει καλά», ήρθε να στραπατσάρει η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Η πρόταση αυτή προβλέπει την υποβάθμιση των διπλωμάτων για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, εντάσσοντάς τα στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπου με βάση το ν. 4763/2020, θα είναι ισότιμα με ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας.

Τι είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου; Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ΝΠΙΔ, ένα ιδιωτικό «μαγαζί» προσφοράς γνώσης στον τομέα εκπαίδευσης νέων για να στελεχώσουν το εμπορικό ναυτικό, που συστάθηκε το 1956 κατόπιν επιθυμίας του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη, που διέθεσε γι’ αυτό «μεγάλο μέρος της περιουσίας του», πετυχαίνοντας μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και «ευεργέτης» να κατονομαστεί, εισπράττοντας δόξα και «διευκολύνσεις», και τα πληρώματα των πλοίων του να εκπαιδεύσει καταπώς αυτός επιθυμούσε, με στόχο να αυγατίζει τα κέρδη του.

Σήμερα, που η «ναυτική Ελλάδα» ξέφτισε και απώλεσε το μεγαλείο της και οι εργαζόμενοι στο εμπορικό ναυτικό λιγόστεψαν και οι μισθοί και τα μεροκάματα φτήνηναν και οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο, το «κοινωφελές» Ευγενίδειο Ιδρυμα προτείνει και αλλαγή της στρατηγικής, με υποβάθμιση των διπλωμάτων για τους Β’ και Γ’ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, ώστε να είναι ισότιμα με τα πτυχία ΙΕΚ και αυτά του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας. Φυσικά με τις αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις για τους σπουδαστές και εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού (υποβάθμιση στο περιεχόμενο σπουδών, αμοιβές εργαζόμενων, εργασιακές σχέσεις).

Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεσήκωσε τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο και χρήμα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να σπουδάσουν στις Ακαδημίες αυτές, αποκτώντας στέρεες γνώσεις και δεξιότητες και βεβαίως να πετύχουν την επαγγελματική αποκατάσταση.

Για τον λόγο αυτό οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη 13/12, πανελλαδική ημέρα δράσης, ενώ απευθύνονται και στους καθηγητές τους, ζητώντας να συστρατευθούν μαζί τους σε κοινό αγώνα για:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτίμηση του πτυχίου μας με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6. 
  • Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών μας. 
  • Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου 
  • Ουσιαστικά μέτρα για την δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των σπουδαστών. Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα στοιχεία για το αγοράκι που ξέχασαν πάνω από 6 ώρες σε σχολικό – «Έβγαλε ένα βιβλίο και διάβαζε μέχρι να το βρουν»

Για πάνω από 6 ώρες παρέμενε ξεχασμένο ένα αγοράκι μόλις πέντε ετών σε σχολικό λεωφορείο στην Κηφισιά τη Δευτέρα 13/5. Το τι ακριβώς συνέβη περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέω...

Φόρτωση άρθρων...