Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται πέντε ασθενείς

Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Έντεκα άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλοι πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογικη έκθεση του.

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 41 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας τη φετινή περίοδο. Τα τελευταία 16 καταγράφηκαν το τελευταίο επταήμερο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Θετικό θεωρείται ότι φέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πέλλας.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εκτιμούν ως πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Ακόμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου ευθύνεται για κρούσματα λοίμωξης στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Τα συμπτώματα

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Βεβαίως, όπως συμβαίνει με όλες τις νόσους, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...