Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ιός του Δυτικού Νείλου: 39 νέα κρούσματα - 20 θάνατοι από τις αρχές του 2022

Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αισθητή είναι η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και το φθινόπωρο.

Το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και τέσσερις θάνατοι σύμφωνα με τη σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παράλληλα, 21 άτομα νοσηλεύονται με σοβαρές επιπλοκές της μόλυνσης, κυρίως από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση, με τα 11 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την αρχή της εφετινής περιόδου, έχουν διαγνωστεί συνολικά 235 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 

Από αυτά τα 152 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και 83 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, κυρίως εμπύρετο νόσημα.

Οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 20. Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ήταν ηλικίας άνω των 62 ετών (διάμεση ηλικία τα 84 έτη).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. «Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια», αναφέρει ο Οργανισμός και συνεπώς συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε: Αυστρία, Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Σερβία ECDC).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα που φέρεται να παρενοχλούσε ανήλικους

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον αρχαιοφύλακα, ο οποίος έχει καταγγελθεί για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος έντεκα παιδιών, στη Νίσυρο. Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 15 Α...

Φόρτωση άρθρων...